Wullem

‘Waarom zou een gemeenteraad eigenlijk geen mening mogen hebben over iets waarover de raad geen beslissingsbevoegdheid heeft?’

Print
‘Waarom zou een gemeenteraad eigenlijk geen mening mogen hebben over iets waarover de raad geen beslissingsbevoegdheid heeft?’

Afbeelding: De Limburger

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn -

COLUMN - Elf kilometer en negenhonderd meter liggen er slechts tussen de gemeentehuizen van Horst aan de Maas en Venray. Kwartiertje met de auto, half uurtje met de fiets, twee uur te voet. Toch zijn het soms werelden van verschil.

Op 12 mei behandelde de gemeenteraad van Venray een motie die de regering oproept vijfhonderd vluchtelingenkinderen onderdak te bieden in Nederland. Die alleenstaande kinderen verblijven momenteel onder erbarmelijke omstandigheden in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Veel andere Europese landen hebben inmiddels toegezegd een aantal weeskinderen op te nemen. Nederland houdt het vooralsnog bij een financiële bijdrage om de kinderen op te vangen op het Griekse vasteland. De motie in de Venrayse raad die de regering oproept tot een ruimhartiger beleid kreeg met 22 stemmen voor en 5 tegen een grote meerderheid; alleen de VVD en drie leden van Samenwerking stemden tegen.

Inmiddels hebben 120 Nederlandse gemeenten een vergelijkbare oproep aan de regering gedaan. Venray had op 12 mei de eer de eerste Limburgse gemeente te zijn. In de daaropvolgende weken volgden nog zes Limburgse gemeenten. Horst aan de Maas kon vorige week nummer acht worden. Dat werd Horst aan de Maas niet. Met 10 stemmen voor en 17 tegen werd de motie verworpen. Net als in Venray was de VVD tegen: ‘Wij gaan hier niet over.’ Essentie zei hetzelfde. Doorslaggevend was de stem van het CDA, met tien zetels de grootste fractie. Waar in Venray het CDA misschien wel het meest volmondig van alle partijen instemde met de motie, daar achtte het CDA in Horst aan de Maas zichzelf niet competent om een oordeel te vellen. ‘Wij laten dit graag over aan de landelijke partij die op basis van volledige informatie een besluit kan nemen’, verklaarde fractievoorzitter Loes Wijnhoven. Dus moeten ze het in Den Haag zelf maar oplossen.

Waarom zou een gemeenteraad eigenlijk geen mening mogen hebben over iets waarover de raad geen beslissingsbevoegdheid heeft maar dat wel degelijk ook lokale gevolgen heeft? Als het gaat om de aanleg van een provinciale of rijksweg door de eigen gemeente of de aanleg van een station binnen de gemeentegrenzen is de gemeenteraad ook nooit te beroerd om druk uit te oefenen richting provincie of rijk. Wat maakt die alleenstaande vluchtelingenkinderen dan anders?

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen