Waat e waer

‘Wat vooral steekt, is dat hij niet alleen zichzelf de das heeft omgedaan maar ook Weert, en dat opeenvolgende gemeentebesturen het zo ver hebben laten komen’

© De Limburger

COLUMN - Ruim acht jaar heb ik hier de burgemeester van Weert gevolgd en vastgesteld dat hij (te) weinig (integriteits)niveau had. Sinds Weerts jubeljaar 2014 noemde ik hem JubelJos. De afloop stemt mij treurig en toornig.

Frits Nies

We zien dat Weert, net als eerder Roermond, een tragische held vrij spel gaf volgens het klassieke model van Aristoteles: eerst overmoed en gebrek aan respect voor de natuurlijke en wettelijke orde (hybris), dan het keren van de kansen (peripeteia), vervolgens de onontkoombare val als vergelding (nemesis) en tot slot bekommernis bij het publiek (catharsis). Wat vooral steekt, is dat hij niet alleen zichzelf de das heeft omgedaan maar ook Weert, en dat opeenvolgende gemeentebesturen het zo ver hebben laten komen.

Het was voor iedereen beter geweest als Berenschot veel breder en dieper had gegraven. Integriteit was veel meer en vaker in het gedrang. Zo had explicieter moeten worden dat een private, publieke én privérelatie tussen raadslid en burgemeester de democratische controlefunctie compromitteert (‘Afstand!’). Beerputten bewaren hun mooiste geheimen vaak in de diepste strontlagen. Door die bloot te leggen was de publieke geur van ‘geneuzel’, ‘persoonlijk drama’ en ‘geen persoonlijk gewin’ voorkomen. Nu kan de Vriendenrepubliek blijven gedijen.

Is het erfelijk of besmettelijk? Er wordt weer om het hardst geroepen dat niemand er beter van is geworden. En vriendje Weert Magazine dan? Dat totaal € 47.500 toucheerde in het ‘Potje van Jos’ dat bedoeld was voor de ‘zwakkeren’ in Weert. Hoofdredacteur Dominikowski, die vriendje Jos en vriendinnetje Fanida hielp bij de illegale onderduik van Syriërs, mocht als Art Weert-voorzitter uit datzelfde COA-potje een ‘stage’ van € 1500 toucheren naar Yuhang. Haar Art-vriendjes, zonder COA-connectie maar met stadhuis- en koophuisvriendinnetje van Jos, snoepten € 55.000 uit zijn potje.

Het had allemaal veel transparanter gemoeten. ‘Weem es de klos?’ riep vriendje Ton Adriaens (ook Weert Magazine) in een Munttheateroptreden. De zaal moest antwoorden: ‘Jos es de klos!’ Ik voel nu iets nieuws aankomen: JubelJos, de musical! Over een omhooggevallen welzijnswerker zonder bestuurlijk kompas die undercover gaat als een mislukte oud-Gullit en die er in een soort Postcodeloterij een ‘Potje van Jos’ van maakt. Een vriendjescast met Ton Adriaens in de hoofdrol zingt met een engelenreizang van oud-wethouders, oud-burgemeesters, oud-raadsleden en oud-gemeentesecretarissen: ‘Het ambt is leuk! Maar JubelJos is de klos.’

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal