Beekdaelen laat onderzoek doen naar bodemkwaliteit

Print
Beekdaelen laat onderzoek doen naar bodemkwaliteit

Afbeelding: De Limburger

Schimmert / Hulsberg / Wijnandsrade / Merkelbeek / Schinveld / Jabeek / Vaesrade / Schinnen / Klein-Doenrade / Doenrade / Bingelrade / Puth / Sweikhuizen / Amstenrade / Oirsbeek / Nuth -

Beekdaelen laat voor 120.000 euro een onderzoek uitvoeren naar de bodemkwaliteit. De gemeente heeft al eerder uitgesproken zich sterk te willen maken voor het behoud en herstellen van de biodiversiteit in de bodem.

De bodemkwaliteit is momenteel niet systematisch vastgelegd. Het is dus niet bekend óf, waar en in welke mate de bodemkwaliteit onder de maat is en of er behoefte is aan verbetering.

Inventarisatie

De Hogere Agrarische School (HAS) in Venlo heeft nu op verzoek van de gemeente een projectplan opgesteld om de beschikbare en aanwezige data te inventariseren. Deze inventarisatie is volgens de gemeente nodig om vervolgens een doelgericht projectplan op te kunnen stellen. Het onderzoek gaat in september van start.

Subsidie

De kosten voor het onderzoek bedragen circa 120.000 euro. De gemeente hoeft niet alles zelf op te hoesten. De Economische Samenwerking Zuid Limburg heeft een subsidieaanvraag van Beekdaelen toegekend. Daarbij zal het college bekijken of ook elders, bijvoorbeeld bij het Waterschap Limburg, cofinanciering mogelijk is.

De gemeente Beekdaelen redeneert onder meer dat bij een betere bodem ook de kwaliteit van het geteelde voedsel zal toenemen. Dat kan leiden tot een betere positie op de (regionale) markt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee