‘Het is vaak maar een uurtje per week, maar je maakt wel het verschil’

Print
‘Het is vaak maar een uurtje per week, maar je maakt wel het verschil’
Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Iedere vereniging, stichting of instelling kan alleen maar bestaan door de inzet van gemotiveerde, onbetaalde vrijwilligers. Zonder hen zijn deze organisaties ondenkbaar. Uit CBS onderzoek is gebleken dat 50% van de Nederlandse bevolking zich voor 4,5 uur of meer inzet als vrijwilliger. Stichting Humanitas kent tal van activiteiten die menigeen een goed gevoel geven iets te kunnen betekenen voor de medemens.

Anouk (18 jaar) is een van de jonge mantelzorgers bij Humanitas. „Via de school van mijn jongste zusje kwam ik in contact met Danique, een meisje van 12 jaar die net als ik gek is op zwemmen, maar door de afstand naar het zwembad zelden ging. Nu rijdt ze met mij mee op de scooter en zwemmen we allebei iedere week een uurtje of twee. We hebben vaak de grootste lol en Danique gaat nu voor haar reddingsdiploma.” Zo is het Maatjesproject er ook voor nieuwkomers in de samenleving. Vrijwilliger Sanne (23 jaar) over haar ervaringen: „Van een kennis hoorde ik dat een jonge moeder met twee kinderen uit Syrië wel wat ondersteuning kon gebruiken. Ze wachtte al lang op enige hulp en toen ik haar belde klonk ze blij. Tijdens het kennismakingsgesprek bleef ze maar doorratelen in gebroken Nederlands hoe blij en dankbaar ze was. Ze wilde een baan zoeken en voor haar zoontje een goede school. Inmiddels hebben wij de juiste school voor hem gevonden. Het geeft zoveel zelfvertrouwen en eigenwaarde. We zien elkaar iedere week en als er iets is belt zij mij op of appt ze me. Bovendien helpen deze ervaringen mij in mijn studie Sociale Pedagogie.”

Eenzaamheid is ook zo’n thema waarbij vrijwilligers laten zien hoe mooi het kan zijn iemand het gevoel te geven dat er mensen zijn die om hen geven. Ria is een vrijwilliger van 68 jaar en komt, naast haar vrijwilligersbaan in een verzorgingstehuis, regelmatig langs komt bij de alleenstaande, 80 jarige Bep. Ria: „Haar gezicht klaart dan op als ik weer binnen kom om een bakkie te doen. Daar doe ik het voor. En als je hoort hoe fijn ze dat vindt. Het is vaak maar een uurtje per week, maar je maakt wel het verschil tussen eenzaamheid en aandacht.”

Humanitas kent cursussen, trainingen en opleidingen die iedereen als aanvulling kan volgen voordat hij of zij aan een vrijwilligerstaak begint. Wat voor werk iemand ambieert hangt af van interesses of beleving. „Wij zijn er om mensen die zich graag een paar uurtjes per week inzetten voor iemand anders hierin te sturen, te helpen en te begeleiden”, aldus een woordvoerder van Humanitas.

Meer info? Stuur een mail naar middenlimburg@humanitas.nl of bel 06-35120776.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen