Van nul tot nu

13 Juni is de naamdag van de heilige Antonius

Print
13 Juni is de naamdag van de heilige Antonius

De herbouwde Antoniuskapel aan de oude Heerbaan in Thorn. Afbeelding: De Limburger / Rob van Deurzen

Thorn -

Vroeger was het gemakkelijk om een naam voor je kinderen te nemen. De oudste zoon werd vernoemd naar opa van vaderszijde en de oudste dochter naar oma van moederszijde. Hiermee was men dan voorzien van een beschermheilige. Voor het overige kroost kon geput worden uit de namen van andere familieleden, die een waaier van heiligen opleverde.

Vanaf de flowerpower generatie werd het zoeken van heiligen, alhoewel de keuze ruim is aangezien er wel 10.000 zijn, moeilijker door de scala aan verzonnen namen. Die mensen blijven verstoken van een redder in nood. Zelf mag ik mij gelukkig prijzen met de heilige Antonius.

Thorn heeft maar liefst vijftien veldkapellen, waarvan er een is opgericht ter ere van Antonius van Padua, door Johannes Engels in 1742. Er is ook nog een Antonius van Egypte, bijnaam Antonius met het varken. Hij is veel ouder, leefde vermoedelijk van 251-356, maar daar vind je enkel in de abdijkerk van Thorn een beeldje van.

Antonius, de jongere, leefde van 1195 tot 1231 en wordt aangeroepen bij verloren zaken. En zoals vele heiligen heeft hij nog een regiment aan taken. Hij wordt afgebeeld met in een hand een Bijbel waarop het kind Jezus zit. Die Bijbel was eens van hem gestolen, maar na een gebed van Antonius kwam de dief het de volgende dag terugbrengen. En zo wordt Antonius ook heden ten dage nog aangeroepen bij verloren zaken. Antonius aanroepen helpt natuurlijk altijd, maar de reden van de vermissing moet waarschijnlijk toch vaak in de vergeetachtigheid van mensen gezocht worden. Na een nachtje slapen herinnert men zich vaak weer waar het zoekgeraakte was gedeponeerd.

13 Juni is de naamdag van de heilige Antonius
Het beeld van Antonius in de abdijkerk van Thorn. Foto: Tony Joosen

Antonius heeft in Lissabon een kerk gekregen op de plek waar hij was geboren: Santo António à Sé. In een gesprek met de lokale koster werd mij jaren geleden verwijtend te verstaan gegeven dat hij toch echt Antonius van Lissabon heette. Daar maken ze in Lissabon een punt van. Hij is daar geboren en opgevoed, en in het Italiaanse Padua was hij ‘slechts’ overleden, zo vertelde de koster. In 1934 is Antonius zelfs patroonheilige van Portugal geworden en 13 juni is daar een officiële feestdag.

Reeds één jaar na zijn overlijden werd hij heilig verklaard, iets wat in onze tijd een langdurig proces vraagt. Als jonge man trad hij in bij de Augustijnen, en werd later onder de indruk van de eerste martelaren van de minderbroeders, pater van de Franciscanen. Hij ging onder de moslims in Noord-Afrika het christelijke geloof verkondigen, geen ongevaarlijke taak. Nadien vertrok hij als prediker naar Frankrijk en Italië waar hij, veel te jong, op 35-jarige leeftijd stierf in Padua. Ook daar is een basiliek ter ere van hem gebouwd. Een tijdgenoot schreef over zijn krachtige preken waardoor de mensen de ‘mores perditos’, verloren zeden terugvonden; een monnik heeft dat verkeerd overgeschreven en maakte er ‘res perditos’ van: verloren zaken.

Antonius wordt altijd als een knappe jongeling afgebeeld. Zijn kapel in Thorn was gesticht langs de oude Heerbaan, vlakbij de beroemde Loretokapel in een bocht in de weg. Tot op een vrijdagnacht in juli 2005 een beschonken automobilist het kapelletje van haar fundamenten reed. De eigenaar heeft het dan weer in originele vorm herbouwd, maar wel twee meter naar achteren.

Op pinksterzondag 4 juni 2006 werd de kapel weer ingezegend door de pastoor-deken. De sterfdag van de H. Antonius van Padua/Lissabon is 13 juni, hetgeen dan ook voor alle Antoniussen de naamdag is, een feestje, dat vroeger nog belangrijker was dan de verjaardag.

Dus als u iets kwijt bent, roep dan zeker Antonius aan, en uw beginnende Alzheimer verdwijnt, na een goede nachtrust, als sneeuw voor de zon.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen