‘Zorgmedewerkers konden veel vaker op corona getest worden’

Print
‘Zorgmedewerkers konden veel vaker op corona getest worden’

Afbeelding: ANP

Medewerkers in de zorg hadden in de eerste twee maanden na de uitbraak van het coronavirus veel vaker op het virus getest kunnen worden.

Volgens Nieuwsuur waren er in de maanden maart en april veel meer coronatests beschikbaar dan er werden gebruikt. Als er meer getest zou zijn dan zou dat volgens betrokkenen veel besmettingen en doden kunnen hebben voorkomen.

„Ik heb gezien dat er minder getest is dan er capaciteit was. Dat heeft te maken met beleid, volgens mij. De ervaring van een groot aantal laboratoria is voortdurend geweest van: hé, we hebben eigenlijk nog wel meer capaciteit”, zo citeert Nieuwsuur Edwin Boel, teamleider van het Landelijk Coördinatieteam Diagnostische Keten.

Meerdere laboratoria hebben Nieuwsuur te kennen gegeven dat zij niet begrepen waarom ze niet zijn ingezet. „Ik dacht telkens: gebruik ons nou. Want we zijn er, we doen testen, we hebben een logistiek netwerk met normaal gesproken tweehonderd locaties en we bezoeken mensen aan huis en alle kwetsbare patiënten. Geef ons een rol”, zo wordt de directie van een laboratorium geciteerd.