Duitse overheid verplicht laadpaal bij alle tankstations

Print
Duitse overheid verplicht laadpaal bij alle tankstations

E-Tankstelle in Duitsland Afbeelding: Dreamstime

Duitsland maakt haast met ‘Die Wende’. Alle 14.118 tankstations moeten binnenkort verplicht een oplaadpunt hebben voor elektrische auto’s. Duitsers moeten volgens de regering massaal overstappen op een elektrische auto.

Dat werd eerder deze week al duidelijk toen de Duitse regering aankondigde dat de subsidie voor de aanschaf van een elektrische auto wordt verhoogd tot maar liefst 9000 euro. Maar om voor een echte doorbraak te zorgen, is het volgens de Duitse overheid nodig om de zogeheten ‘range anxiety’ - de angst om te stranden met een lege accu - weg te nemen.

Volgens de Duitse organisatie van de energie- en waterindustrie zijn hiertoe op korte termijn 70.000 laadpunten en 7000 snelladers nodig. Op dit moment telt Duitsland een kleine 28.000 laadpunten. Er moet dus een inhaalslag worden uitgevoerd. Ook investeert de Duitse overheid 2,5 miljard euro in de productie van elektrische accu’s.

Duitsland wil de nieuwe maatregelen financieren door de belastingen op auto’s met een hoge CO2-uitstoot te verhogen. Alle maatregelen samen moeten ertoe leiden dat Duitsers massaal voor elektrische auto’s gaan kiezen. Op dit moment is dat nog niet het geval. In 2019 was slechts 1,8 procent van alle nieuw verkochte auto’s elektrisch. Vorige maand steeg dat aantal naar 3,3 procent.

Ook Frankrijk promoot de elektrische auto volop. De Franse regering beloont stekkerhybrides met een aankoopbonus van 2000 euro, maar uitsluitend voor hybrides met een benzinemotor. Een diesel-plug-in komt daar niet voor in aanmerking. Ook geeft de Franse regering een aankooppremie voor elektrische auto’s van 7000 euro voor particulieren en 5000 euro voor zakelijk gekochte auto’s.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen