België gaat toeristen aan de kust massaal scannen

Print
België gaat toeristen aan de kust massaal scannen

Afbeelding: EPA

Belgische kustgemeenten hebben een plan klaar om de toestroom van toeristen deze zomer onder controle te houden. Een netwerk van slimme camera’s gaat op de dijken en in de centra de drukte in kaart brengen.

Dat schrijft de Belgische krant De Tijd woensdag. Die gegevens moeten de overheden helpen een maximale spreiding van mensen te garanderen in de strijd tegen het coronavirus.

De autoriteiten in West-Vlaanderen gunden dinsdagavond daarvoor een contract aan het Brugse technologiebedrijf Citymesh. Bedoeling is dat er over de hele kustlijn 250 slimme camera’s komen. De camera’s zijn voorzien van software die virtuele lijnen op de gemaakte beelden trekt. Als mensen over die lijnen lopen, telt de software hen.

„De technologie brengt de gegevens over het aantal mensen in de verschillende zones dan zonder menselijke tussenkomst samen tot een druktekaart voor de hele kust. De kustgemeenten zullen met de druktekaart kunnen anticiperen op een te grote toestroom aan mensen. De politie zal zo niet alleen een oogje in het zeil kunnen houden, de gegevens zijn ook nuttig om het verkeer te sturen”, zegt de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluw tegen De Tijd.