Zweden weet na 34 jaar eindelijk wie premier Palme op straat doodschoot

Print
Zweden weet na 34 jaar eindelijk wie premier Palme op straat doodschoot

Olof Palme Afbeelding: EPA

De Zweed Stig Engström (1934-2000) wordt verantwoordelijk gehouden voor de moord op de Zweedse premier Olof Palme in 1986. Engström werkte op de voor Palme noodlottige avond vlakbij het plaats delict. In 2000 pleegde hij zelfmoord.

Wat gebeurde er 34 jaar geleden? Olof Palme, de toenmalige sociaaldemocratische premier van Zweden, hield met zijn echtgenote en zoon een filmavondje in het centrum van Stockholm. Op 28 februari 1986 even na 23.00 uur lopen ze de zaal uit. Kort daarna krijgen de 59-jarige Palme en zijn echtgenote Lisbet op straat elk een kogel in de rug. Zijn vrouw overleeft de kogel, Palme niet.

De moord bleef al die tijd onopgelost. Onderzoekers verdachten onder meer de Koerdische Arbeiderspartij PKK, het Zweedse leger, de Zweedse politie en de Zuid-Afrikaanse geheime dienst van betrokkenheid bij de moord. Duizenden mensen zijn ondervraagd in de zaak. In de loop der jaren hebben meer dan 130 mensen de verantwoordelijkheid voor de moord opgeëist. In 1989 leek het mysterie opgelost, toen een 42-jarige Zweed ervoor werd veroordeeld, maar die werd in hoger beroep weer vrijgesproken.

Engström

Ook de toen 52-jarige Engström gold lange tijd als verdachte. Volgens de verhoren uit 1986 was Engström die avond afgegaan op een luide knal. Hij maakte na afloop opmerkelijke televisie-optredens, waarin hij onder andere kritiek uitte op het speurwerk van de politie, die hem hoe langer hoe meer als een onbetrouwbare getuige beschouwde. Nu blijkt dat hij toch als dader wordt gezien.

Engström, die toentertijd als grafisch ontwerper bij de verzekeringsmaatschappij Skandia werkte en daarom bekend is komen te staan als de Skandiaman, pleegde in 2000 zelfmoord. Palme was premier van 1969 tot 1976 en van 1982 tot aan zijn dood in 1986.