‘Zeer gevaarlijke’ en ‘geesteszieke’ tbs’er opgepakt na maand op de vlucht

Print
‘Zeer gevaarlijke’ en ‘geesteszieke’ tbs’er opgepakt na maand op de vlucht

Hendrik M. keerde op 8 mei niet terug van een onbegeleid verlof. Afbeelding: ANP/Prive (Fotomontage AD)

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De 44-jarige tbs’er Hendrik M. uit Geleen, die 8 mei dit jaar ontsnapte tijdens zijn onbegeleid verlof uit de FPA Assen, is terecht. Het OM meldt dat hij in de nacht van maandag op dinsdag rond 00.45 uur is aangehouden in de omgeving Roermond. De gewelddadige man wist zich al twee keer eerder aan zijn behandeling te onttrekken.

Hendrik M. werd gecontroleerd omdat de auto waarin hij reed onverzekerd was. Hij is overgebracht naar een politiebureau in Roermond. Hij onttrok zich op 8 mei aan zijn verlof terwijl hij boodschappen deed. Hij mocht dat doen omdat hij op dat moment tbs met voorwaardelijke beëindiging had.

Lees ook: Extreem gewelddadige tbs’er uit Geleen opnieuw ontsnapt tijdens verlof

Volgens deskundigen staat M. bekend als ‘zeer gevaarlijk’ en ‘geestesziek’. Hij kreeg rond 2002 tbs opgelegd voor een urenlange verkrachting van een jonge vrouw. Op dat moment had hij al een strafblad voor meerdere inbraken, geweldsdelicten en verkrachtingen. M. is een opvallende figuur, vanwege een spoor van tranen dat op zijn gezicht getatoeëerd staat. Hij staat nu onder behandeling in een tbs-kliniek in Assen.

Hoewel M. in het verleden werd omschreven als een ,,ziekelijk gewelddadig persoon”, zei het OM nu dat het risico op recidive laag was. Voor zover bekend, heeft hij zich tijdens zijn onttrekking niet schuldig gemaakt aan strafbare feiten, ,,anders dan het rijden in een onverzekerde auto”, aldus het OM.

Tot bloedens toe

Dat M. gewelddadig is, bleek ook in 2016, toen hij een 78-jarige man dwong om midden in de nacht met zijn bestelbusje naar een afgelegen plek langs de A2 bij Den Bosch te rijden. Daar tuigde hij hem tot bloedens toe af en liet hij hem achter. Het slachtoffer wist zelf de politie te waarschuwen.

Alsof dat niet genoeg was, wist M. na vervolging aan zijn tbs te ontsnappen. Hij ontsnapte in 2006 ook al eens uit een tbs-kliniek. Net als afgelopen weken leidde dat tot een klopjacht door de politie en moest het zoekteam FastNL eraan te pas komen om hem in te rekenen. M. bleek zich toen op te houden in de Belgische plaats Visé, net over de grens bij Maastricht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen