‘Optreden Halsema was de ene blunder op de andere fout’

Print
‘Optreden Halsema was de ene blunder op de andere fout’

Afbeelding: ANP

De Amsterdamse VVD-fractievoorzitter Marianne Poot omschrijft het optreden van burgemeester Femke Halsema tijdens de antiracismedemonstratie als „de ene blunder op de andere fout”.

Ze meent ook aan de hand van de naar buiten gebrachte WhatsAppgesprekken tussen Halsema en minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) dat ze een burgemeester is die niet boven de partijen staat. Ze citeerde daarbij uit een van de berichten, waarin de GroenLinks-burgemeester schreef: „En ik begrijp goed dat rechts Nederland een gouden kans ziet”.

Lees ook: Burgemeesters: commentaar Kamerleden op Halsema kan niet

CDA-leider Diederik Boomsma neemt het Halsema onder meer kwalijk dat ze aangaf dat de demonstratie te belangrijk was om te onderbreken. „Dat voelt als een klap in het gezicht van alle Nederlanders die zich wel aan de regels hebben gehouden.”

Fractieleider Annabel Nanninga van Forum voor Democratie vond het optreden van burgemeester Femke Halsema tijdens de demonstratie op de Dam „ontluisterend en een burgemeester onwaardig”. Ze zei te verwachten dat Halsema „zal reageren zoals we van haar gewend zijn”. „Ze zal vroom en hautain praatjes vertellen over de rechtsstaat en zichzelf opwerpen als hoeder van de democratie.” Maar „er was miscommunicatie, de drukte was niet voorzien, er was geen noodplan. In plaats van dat ze als goed burgemeester excuses maakte gedroeg ze zich inflammatoir en regentesk. Geen hand in eigen boezem, vingers wezen naar iedereen maar niet naar de burgemeester.”

De Partij van de Ouderen zegde bij monde van fractievoorzitter Wil van Soest het vertrouwen in Halsema op. „Deze burgemeester heeft zichzelf gediskwalificeerd.”

Lees ook: Halsema en Grapperhaus ruzieden via de app over demonstratie Dam

Halsema moet zich woensdag verantwoorden in de gemeenteraad voor haar handelen tijdens de demonstratie op 1 juni op de Dam. De oppositie heeft een motie van wantrouwen aangekondigd.