Ontslag voor vijf agenten wegens misdragingen

Print

Quotes korpschef Inge Godthelp - eenheid Horst Peel en Maas. Video: De Limburger

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden -

Vijf (oud-)medewerkers van de politie-eenheid Horst/Peel en Maas is ontslag aangezegd wegens diverse misdragingen. Vier anderen worden teruggezet in rang, overgeplaatst of ze moeten verlofuren inleveren..

De waarnemend politiechef eenheid Limburg, Inge Godthelp-Teunissen, heeft dit woensdagochtend aan de betrokken politiemensen laten weten. Volgens de Nederlandse Politiebond (NPB) is een zaak van deze omvang nooit eerder in Nederland voorgekomen. In totaal werden 160 (oud)-medewerkers en leidinggevenden gehoord in een disciplinair onderzoek dat al sinds april 2019 loopt.

Tegen twee agenten, die tot nu toe buiten beeld waren gebleven, wordt nog een apart onderzoek gestart. Sommige medewerkers hangt ook nog strafvervolging boven het hoofd. Daarover wil het Openbaar Ministerie nog geen mededelingen doen.

Lees ook: Politiechef Limburg: ‘Regelvrij is niet regelloos’

De in totaal elf politiemensen worden verdacht van ‘ernstig plichtverzuim, pesterijen, ondermijnend gedrag, intimidatie, schending van het ambtsgeheim en misbruik van bevoegdheden’, aldus een verklaring van de politie. Meer uitleg over de gedragingen wil de politiechef niet verstrekken. „Het past niet om daar in deze fase in detail over te praten. De sancties zijn fors, maar de misdragingen óók.”

Sjoemelen

Uit onderzoek van De Limburger in december bleek dat de betrokken agenten verdacht werden van het sjoemelen met de regels rond misdaadbestrijding. Jarenlang zouden zij zich boven de wet hebben gewaand, met uiteenlopende excessen tot gevolg. Zo onderzocht de rijksrecherche signalen over het mishandelen van arrestanten en over structureel gesjoemel met ‘kliklijnen’, een Horster variant op Meld Misdaad Anoniem.

Lees ook: Voorzitter politievakbond: ‘Een zaak van ongekende omvang’

Strijd

Bart Damen, advocaat van enkele van de gestrafte agenten: „Wij betwisten de aantijgingen en zullen hier de strijd over aangaan. Wij zien het meer als een afrekening, omdat de agenten kritisch waren op het terugdraaien van het zogenaamde ‘regelvrije werken’. Onderling hebben ze dat in Whatsapps afgereageerd. Maar verder zijn ze loyaal geweest aan de organisatie. Nooit een dienstopdracht geweigerd, niet dwarsgelegen of de boel getraineerd.”

Ook NPB-voorzitter Jan Struijs hoort dergelijke geluiden. Zijn bond vertegenwoordigt het merendeel van de agenten. „Die zeggen zelf ‘de randen te hebben opgezocht’ in de criminaliteitsbestrijding, maar zich altijd aan de spelregels te hebben gehouden.”

Ontslag voor vijf agenten wegens misdragingen
Foto: Politie

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen