Blaasmuziek

Harmonieën en fanfares Limburg herstarten onder strikt coronaprotocol

Print
Harmonieën en fanfares Limburg herstarten onder strikt coronaprotocol

Afbeelding: Galyna Andrushko

Sittard -

Het animo bij Limburgse amateurmuziekverenigingen is groot nu er officieel groen licht is vanuit ‘Den Haag’ om weer te starten met repeteren. Musiceren kan alleen onder strikte voorwaarden zoals twee meter afstand tussen de blazers.

Het is onbekend hoeveel muziekverenigingen deze week een herstart maken met repetities in Limburg, zo laat Dorrie Besouw, vice-voorzitter van de Limburgse Bond Muziekgezelschappen weten. „Een snelle schatting? Vier op de tien verenigingen zullen kunnen beginnen. We weten dat het animo groot is, maar je moet wel voldoen aan het landelijke protocol. Als je een eigen zaal hebt, zijn zaken makkelijker te regelen dan op een externe locatie. Buiten is het vanwege de ventilatie ook beter te regelen dan binnen. En zo zijn er nog meer voorwaarden waar goed naar gekeken moet worden.”

Het landelijke protocol komt van de overkoepelende Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie (KNMO) die samen met het ministerie van Economische Zaken gewerkt heeft om muziekverenigingen per 8 juni veilig aan de slag te laten gaan. Belangrijk is dat er maximaal dertig muzikanten per groep aanwezig mogen zijn, exclusief de dirigent.

Ook moet iedere aanwezige minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar houden, de afstand tussen (blaas)musici hoort zelfs twee meter te zijn. Instrumenten moeten vooraf gedesinfecteerd worden, stoelen, bladmuziek en lessenaars mogen alleen met handschoenen aangeraakt worden op moment dat ze klaargezet of aangereikt worden.

www.knmo.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen