10.000 mensen bij tweede protest tegen racisme in Amsterdam: ‘Weg met Zwarte Piet!’

Print
10.000 mensen bij tweede protest tegen racisme in Amsterdam: ‘Weg met Zwarte Piet!’

Demonstranten tijdens een demonstratie tegen discriminatie in het Nelson Mandelapark in de Bijlmer. Afbeelding: ANP

Duizenden mensen zijn op de demonstratie tegen racisme in het Nelson Mandelapark in Amsterdam-Zuidoost afgekomen. Het protest begon om 17.00 uur. De sfeer is heel gemoedelijk en positief, melden aanwezigen. Naar schatting van de politie zijn er op het moment ruim 10.000 demonstranten aanwezig, zegt stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing..

De gemeente heeft gele en witte stippen op het veld gezet waarop de betogers kunnen staan om zo 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Daar houdt iedereen zich ook aan. De organisatie deelt mondkapjes en desinfecterende middelen uit. Er is veel politie aanwezig.

,,De demonstratie in het Nelson Mandelapark verloopt gemoedelijk en vreedzaam. De inschatting is dat er ruim 10.000 mensen aanwezig zijn. Er is voldoende ruimte om afstand te kunnen houden. In het Nelson Mandelapark is ruimte voor 18.000 mensen’’, aldus Jadnanansing.

10.000 mensen bij tweede protest tegen racisme in Amsterdam: ‘Weg met Zwarte Piet!’
Foto: ANP

Akwasi

De eerste spreker tijdens de demonstratie was Mitchell Esajas van the Black Archives. ,,Nog nooit zijn in Nederland zoveel mensen de straat opgegaan om een vuist te maken tegen racisme”, zei hij. ,,We schrijven geschiedenis.” Volgens Esajas moet premier Rutte ‘op cursus komen in de Bijlmer’, zodat hij kan zien hoe mensen uit verschillende culturen en achtergronden met elkaar in harmonie leven.

Margo Morrison, die al 52 jaar tegen Zwarte Piet strijdt, vertelt over de vooroordelen waarmee Surinamers in Nederland te maken kregen. ,,Zwarten waren dom, lui en kwamen nooit op tijd. Alles wat slecht was, was zwart.” Ook rapper Akwasi, die veel kritiek kreeg na een toespraak bij een eerder protest op de Dam, is aanwezig in de Bijlmer.

Hij krijgt applaus van anderen demonstranten. ‘Weg met Zwarte Piet!’, scanderen zij massaal. Akwasi had op de Dam gezegd: ,,Op het moment dat ik een Zwarte Piet tegenkom in november, trap ik hem hoogstpersoonlijk op zijn gezicht.”

Verplaatst

Het is het tweede Black Lives Matter-protest dat in de hoofdstad plaatsvindt. Eerst zou de demonstratie worden gehouden op het aangrenzende Anton de Komplein. Vanwege het hoge aantal verwachte bezoekers verplaatste de organisatie in overleg met burgemeester Femke Halsema de demonstratie naar het ruimere park.

Het eerste protest van Black Lives Matter op 1 juni op de Dam leidde tot veel kritiek, omdat er veel meer mensen dan gepland op afkwamen, die niet voldoende afstand konden houden volgens de coronaregels.