Leids coronavaccin al in juli op mensen getest

Print
Leids coronavaccin al in juli op mensen getest

Hanneke Schuitemaker (inzet) leidt de Leidse zoektocht naar een coronavaccin. Afbeelding: Janssen Vaccines

Het coronavaccin dat door het bedrijf Janssen Vaccines in Leiden wordt ontwikkeld, kan zo’n zes weken eerder op mensen worden getest dan gedacht. In plaats van in september starten de klinische tests nu in de tweede helft van juli.

Het naar voren halen van ‘fase 1 en 2a’ van het onderzoek, komt door de positieve resultaten die tot nu toe zijn geboekt in de ontwikkeling van het vaccin, stelt de Belg Paul Stoffels van het Amerikaanse bedrijf Johnson & Johnson, de eigenaar van Janssen. De geneesmiddelenautoriteiten hebben het bedrijf daarom toestemming gegeven om eerder te beginnen.

De studie zal plaatsvinden onder 1045 gezonde volwassenen tussen de 18 en 55 jaar in België en de Verenigde Staten. Bij hen wordt bekeken of het vaccin veilig is, hoe het lichaam erop reageert en, ontzettend belangrijk, hoe de immuunrespons is.

Janssen en Johnson & Johnson hopen ook fase 3 van het vaccinonderzoek, een test onder nog grotere aantallen mensen, naar voren te kunnen halen.

1 miljard doses

Tegelijk blijft Johnson & Johnson zich inspannen om de productie van het vaccin op te hogen, zelfs nu nog niet duidelijk is of het middel ook echt werkt. Het doel is om in de loop van 2021 wereldwijd 1 miljard doses te kunnen produceren. Stoffels: ,,Ons doel is om de wereld een vaccin te geven en mensen overal te beschermen tegen deze pandemie.”

De Amerikaanse overheid draagt zo’n half miljard dollar bij aan de ontwikkeling van het ‘Leidse vaccin’. Nederland investeert er geen geld in. Wel wil ons kabinet de ontwikkeling en productie van het vaccin van Janssen ‘stimuleren en faciliteren’. De productie van het vaccin zou straks in Leiden, de VS en mogelijk in Azië plaats moeten vinden.

Het onderzoek bij Janssen wordt geleid door hoofd virale vaccins Hanneke Schuitemaker, tevens hoogleraar virologie aan de Universiteit van Amsterdam.