Kermisexploitanten demonstreren op Malieveld: ‘We zijn niet uit op trammelant’

Print
Kermisexploitanten demonstreren op Malieveld: ‘We zijn niet uit op trammelant’

Afbeelding: ANP

De demonstratie van kermisexploitanten is van start gegaan op het Malieveld in Den Haag. De betogers vinden het niet eerlijk dat pretparken al open mogen, terwijl kermissen nog tot ten minste 1 september niet zijn toegestaan vanwege de coronacrisis. ,,We zijn niet uit op trammelant, problemen of rotzooi. We willen aandacht voor onze problemen”, zegt een woordvoerder van de exploitanten.

De gemeente Den Haag heeft demonstrerende kermisondernemers verboden om massaal met voertuigen naar het Malieveld te komen. Kermisexploitanten die dat toch wilden, werden donderdagmorgen op de A12 tegengehouden door de politie, ook de ME was aanwezig.

De gemeente Den Haag wilde eerst maximaal tien kermisvoertuigen toestaan op het Malieveld, maar heeft in de middag besloten meer wagens toe te laten vanwege de drukte. De wagens moeten zich eerst melden bij het stadion van ADO Den Haag en krijgen dan onder begeleiding van de politie een plek op het Malieveld.

‘Kom niet meer naar Den Haag’

De politie heeft opgeroepen niet meer naar Den Haag te komen voor het protest en meldt op Twitter dat het parkeerterrein bij het stadion van ADO Den Haag vol staat met kermiswagens. Ook de route daarnaartoe staat vol met voertuigen.

Kermisexploitanten demonstreren op Malieveld: ‘We zijn niet uit op trammelant’
Foto: ANP

De afrit op de A12 richting het Malieveld is door de politie afgesloten. ,,Een aantal kermisexploitanten weigerden om zich aan de gemaakte afspraken te houden”, meldt de politie. ,,Hierop hebben onze collega’s meerdere keren gevorderd om weg te gaan, waaraan niet werd voldaan.” Inmiddels zijn de kermisexploitanten, die op de A12 bij de afrit Nootdorp, stonden weggereden op aandringen van de ME. Ze rijden naar het ADO Stadion en proberen daar een parkeerplek te vinden.

Door de aanwezigheid van de kermisexploitanten op de A12 ontstonden er in beide richtingen, naar het stadscentrum en richting Utrecht, grote verkeersproblemen.

Kermisexploitanten demonstreren op Malieveld: ‘We zijn niet uit op trammelant’
Foto: ANP

Gemoedelijke sfeer

Inmiddels is de sfeer bij de demonstratie gemoedelijk. Volgens de organisatie zijn er nog zo’n vierhonderd kermisvoertuigen onderweg naar Den Haag. Tweede-Kamerleden Thierry Baudet (Forum voor Democratie) en Wybren van Haga (Groep-Van Haga) hebben vanmiddag het woord tot de betogers gericht. ,,De kermissector hoort bij de Nederlandse cultuur. Het is een traditie die nu wordt aangevallen, net als het sinterklaasfeest”, hield Baudet zijn toehoorders voor. En mede-Kamerlid Van Haga zei: ,,Premier Rutte roept dat we samen moeten optrekken in de coronacrisis, maar jullie kermisexploitanten moeten de last nu alleen dragen.”

Lees hieronder het liveblog terug