Duitser weigert over Maddie te praten: ‘Hij zei dat hij een vreselijke klus had in Praia da Luz’

Print
Duitser weigert over Maddie te praten: ‘Hij zei dat hij een vreselijke klus had in Praia da Luz’

De 43-jarige Duitse verdachte in de zaak-Maddie McCann wil zich niet uitlaten over de feiten die hem ten laste worden gelegd. Dat heeft een van zijn advocaten gezegd tegen de Duitse nieuwszender n-tv.

,,Christian Brückner geeft op dit moment geen informatie over de zaak en we vragen u om begrip dat wij, als zijn verdediging, dat ook niet doen”, verklaarde Friedrich Fülscher.

Afzondering

Eerder lieten Fülscher en Johann Schwenn - de tweede advocaat die Brückner verdedigt - al weten dat de verdachte in afzondering werd geplaatst in de gevangenis in Kiel waar hij een straf uitzit voor andere seksuele misdrijven.

De afzondering is ‘voor zijn eigen veiligheid’, om te voorkomen dat hij door medegevangenen wordt aangevallen. Brückner mag alleen onder begeleiding zijn cel uit.

‘Het zal mijn leven veranderen’

Inmiddels raakt er steeds meer over de hoofdverdachte van de wereldschokkende ontvoering bekend. Volgens een van de ex-vriendinnen van Brückner zou de Duitser op de dag voor de ontvoering een belastende verklaring hebben afgelegd. ,,De dag nadien was hij verdwenen. Ik zag hem pas drie jaar later terug.”

Lees ook: Verdachte van moord Maddie McCann ‘voor eigen veiligheid’ in afzondering geplaatst

De vrouw is één van de twee Britse ex-vriendinnen die met Brückner (43) aan het daten waren, toen hij in en rond Praia da Luz woonde. Ze legden allebei al een verklaring af bij de politie. Uit schrik voor de Duitse drugsdealer en zedendelinquent blijven ze anoniem. Volgens hun getuigenis heeft hij hen allebei mishandeld. De Britse krant The Sun citeerde gisteren uit hun verklaringen.

Bizar gesprek

Eén van de twee vrouwen vertelde over een opmerkelijk gesprek met Brückner tijdens een etentje op 2 mei 2007, de avond voor Maddie verdween uit het vakantiecomplex. ,,Christian zei: ‘Morgen heb ik een klus in Praia da Luz. Een vreselijke klus, maar ik kan er niet onderuit. Het zal mijn leven veranderen. Je zal me een tijdje niet meer zien.’”

De volgende dag was hij spoorloos verdwenen. Drie jaar later dook hij plots weer op, als ober in Lagos, op tien kilometer van Praia da Luz. Zijn toenmalige Britse vriendin suggereerde dat hij als twee druppels water leek op de robotfoto van de man die mogelijk betrokken was bij de ontvoering van Maddie. Ze vroeg hem lachend: ,,Jij hebt het gedaan, Christian, niet?” Een gemeenschappelijke kennis van de twee exen was getuige van dat ‘grapje’. Hij zag hoe Brückner haar vraag negeerde, zijn schouders ophaalde en zei: ‘Doe dat niet.’

Ontvoerd op bestelling

Volgens de man was het een periode vol theorieën over de verdwijning van Maddie. ,,Iedereen die Christian rond die periode kende, dacht blijkbaar nooit écht dat hij er iets mee te maken had. Kijk naar zijn ex, tegen wie hij de avond voordien dat rare verhaal deed. Ze dacht dat hij tot zoiets niet in staat was.” Ze wist wel dat Brückner gewelddadig was. Hij had haar toen al mishandeld.

Zijn exen werden achterdochtiger toen Brückner na bijna drie jaar nog niet terug was. Volgens de man viel het kwartje in hun vriendengroep pas vorige week, toen het Duitse gerecht bekendmaakte dat een zekere Christian B. verdacht wordt van moord op Maddie McCann.

Lees ook: ‘Maddie is nooit ontvoerd, maar vermoord in appartement Portugal’

,,We vrezen allemaal dat we perfect weten wat hij heeft gedaan. Alle puzzelstukjes passen. We zijn geschokt en getraumatiseerd. Met wat hij toen bij dat etentje zei, lijkt het alsof hij alles had gepland en dat hij Madeleine ontvoerde op bestelling. We voelen ons schuldig dat we dit jaren terug hadden moeten beseffen.”

Overleden

Vorige week woensdag maakten de Duitse federale recherche (BKA) en het parket van Braunschweig bekend dat ze een verdachte hebben voor de moord op Maddie. Het toen 3-jarige Britse meisje verdween op 3 mei 2007 spoorloos uit een vakantieresort in het Portugese Praia da Luz. Rechercheurs in Duitsland zijn ervan overtuigd dat het kind dood is.

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu