RIVM-cijfers waren sinds half maart niet zo laag: 2 doden, 3 ziekenhuisopnames

Print
RIVM-cijfers waren sinds half maart niet zo laag: 2 doden, 3 ziekenhuisopnames

Een medewerker toont een positieve test van antistoffen tegen het coronavirus. Afbeelding: ANP

In de afgelopen 24 uur zijn twee nieuwe sterfgevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Ziekenhuizen namen drie nieuwe coronapatiënten op. Sinds half maart werden er niet eerder zulke lage aantallen gemeld.

Vanuit menselijk oogpunt erg positief nieuws, zegt een woordvoerster van het RIVM. ,,Lager kan eigenlijk niet. Er worden nog steeds mensen positief getest, dus er blijven mensen ernstig ziek worden, maar dit is fijn.”

Met de twee nieuw gemelde sterfgevallen komt het officiële Nederlandse dodental van de pandemie op 6044. Het totale aantal patiënten dat in het ziekenhuis opgenomen is (geweest) door corona is gestegen tot 11.808. Woensdag werden er nog elf sterfgevallen en vijf nieuwe ziekenhuisopnames gemeld. Het totale aantal vastgestelde besmettingen is met 164 gestegen tot 48.251.

De ‘nieuwe’ patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld en die cijfers worden dan met vertraging gecorrigeerd. Zo is een van de gemelde sterfgevallen vandaag al overleden op 31 mei en vond de ziekenhuisopname van één van de drie nieuwe meldingen al plaats op 26 mei.

Ouderen

Zoals bekend zijn veruit de meeste overledenen ouder dan 70 jaar, bijna 90 procent. Van de mensen onder de 70 die zijn bezweken aan het virus, leed zo’n 70 procent aan een onderliggende aandoening. Vooral hart- en vaatziekten, diabetes en chronische longziekten zijn risicofactoren.

Uit de rapportage blijkt verder dat steeds meer mensen worden getest. Het testresultaat is steeds vaker negatief. Zowel dinsdag als woensdag voerden laboratoria meer dan 9000 coronatests uit. Daarvan was dinsdag 1,5 procent positief, woensdag 1,7 procent. Op de piek van de epidemie in maart viel nog bijna 30 procent positief uit. Overigens is het nog steeds aannemelijk, stelt het RIVM, dat niet alle Covid-19 patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die zij registreren.