Volkswagen biedt excuses aan voor racistische reclame

Print
Volkswagen biedt excuses aan voor racistische reclame

Volgens Volkswagen waren er geen racistische intenties, maar is er onvoldoende gelet op ‘culturele gevoeligheden’. Afbeelding: Hendrik Schmidt/dpa-Zentralbild/

De directie van Volkswagen heeft excuses aangeboden voor een racistisch reclamefilmpje op Instagram en Facebook. In de video wordt een man met een donkere huidskleur door een enorme witte hand uit de buurt gehouden van de nieuwe Golf 8. Vervolgens wordt de man in een café geduwd met de naam ‘Petit Colon’, oftewel Kleine Kolonist. Bovendien komen groot de letters NGR in beeld: volgens critici een duidelijk verwijzing naar het woord nigger of neger.

De reclame is na de ophef snel verwijderd. TopmanJürgen Stackmann, bij de autofabrikant onder meer verantwoordelijk voor reclame, bekende op een bijeenkomst in Frankfurt dat er ‘een racistische video’ is gemaakt. ,,Daar neem ik verantwoordelijkheid voor. Ik ga ervoor zorgen dat het personeel gevoeligheidstraining krijgt”, aldus Stackmann. Een nadrukkelijk uit diversiteit samengestelde commissie zal voortaan het reclamebeleid van VW controleren.

Volgens Volkswagen waren er geen racistische bedoelingen, maar is er onvoldoende gelet op ‘culturele gevoeligheden’ en mag zoiets nooit meer gebeuren. Volkswagen bood direct na het verwijderen van de advertentie in mei al excuses aan. Die verontschuldiging viel niet in goede aarde omdat de autofabrikant het voorval toen simpelweg afdeed als een misverstand.

Imagoprobleem

Volkswagen worstelt al sinds 2015 met het imago. Toen kwam het bedrijf in kwaad daglicht te staan vanwege opzettelijk gesjoemel met software in auto’s, om aan milieu-eisen te ontkomen. Of dit dieselschandaal al niet genoeg was, maakte vorig jaar voormalig topman Herbert Diess een opmerking die leek te refereren aan de Holocaust. Hij zei toen ,,Ebit mach frei‘’, wat erg lijkt op de nazi-slogan ,,Arbeit macht frei”. Ebit is een boekhouders-term die gebruikt wordt voor het bedrijfsresultaat.

De uitspraak, waarvoor Diess zich later tegenover de raad van commissarissen moest verantwoorden, was extra pijnlijk omdat de geschiedenis van Volkswagen terugvoert naar het nazi-regime. Het was Adolf Hitler die met de Kever een auto voor zijn volk wilde introduceren. Hitler legde de eerste steen voor de Volkswagen-fabriek in Wolfsburg en de Kever was het eerste model van de autofabrikant, die nu de grootste ter wereld is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen