Hoofd van borstbeeld kapelaan Berix in Meers blauw gespoten

Print
Hoofd van borstbeeld kapelaan Berix in Meers blauw gespoten

Het bespoten borstbeeld van kapelaan Berix. Afbeelding: De Limburger

Meers -

Onbekenden hebben het hoofd van het borstbeeld van kapelaan Jan Willem Berix in Meers blauw gespoten. De gemeente Stein doet aangifte van vandalisme.

„Schandalig”, noemt een woordvoerder de actie. „Zoals altijd bij vernielingen in de openbare ruimte hebben we aangifte gedaan. Zo kunnen kosten voor het schoonmaken worden verhaald op de dader, mocht die gevonden worden.”

De gemeente overlegt met de Stichting Kleine Monumenten Stein - die verantwoordelijk is voor het onderhoud - hoe de buste gereinigd kan worden en of daar een gespecialiseerd bedrijf voor moet worden ingehuurd.

Verzetsstrijder

Het beeld - op de splitsing Kapelaan Berixstraat-Maasbanderkerkweg - is ontworpen door kunstenaar Charles Vos en in 1956 onthuld in het geboortedorp van de verzetsstrijder, die in Kamp Vught na zijn arrestatie tijdens verhoren zwaar werd mishandeld. Later is hij overgeplaatst naar eerst Sachsenhausen en daarna Bergen-Belsen, waar hij overleed aan alle misère.

Lees ook: Limburgse verzetsheld overlijdt in concentratiekamp

Onder het 85 centimeter hoge, bronzen borstbeeld ligt een granieten plaquette met daarop de namen van dertien oorlogsslachtoffers uit Stein.

Hoofd van borstbeeld kapelaan Berix in Meers blauw gespoten
De buste van kapelaan Berix in zijn geboortedorp Meers. Foto: De Limburger

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen