Horeca wil van 1,5 meterregel af

Print
Horeca wil van 1,5 meterregel af

Afbeelding: ANP

De horeca wil dat het kabinet volgende week een einde maakt aan de 1,5 meterregel voor cafés en restaurants. Volgens de sector blijven de meeste gasten „met gezond verstand en een grote dosis eigen verantwoordelijkheid” uit zichzelf op gepaste afstand van elkaar.

Dat schrijft de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland donderdag in een brief aan premier Mark Rutte. De afdeling stelt ondersteund te worden door horeca uit andere steden, onder meer in Eindhoven en Alkmaar.

Lees ook: GGD: opengaan horeca heeft geen nadelig effect op cijfers

Volgens de briefschrijvers moet het kabinet qua beleid overstappen van ‘social distancing’ op ‘smart distancing’, als blijkt dat de besmettingscijfers van het RIVM deze week niet significant zijn gestegen. „Mensen blijven misschien niet altijd en overal precies 1,5 meter uit elkaar, maar zorgen wel voor voldoende afstand. Zo moet het er ook uit gaan zien, want we krijgen de strikte regels niet meer uitgelegd aan de bezoekers. Die zien dat er in winkels en bouwmarkten wel veel meer mensen rondlopen. Ook in de buurlanden zoals België zijn de regels in de horeca soepeler”, aldus vicevoorzitter Johan de Vos van KHN Breda.

De horeca wil dat elke zaak vanaf volgende week de helft van de beschikbare capaciteit binnen mag gebruiken. Als dat goed gaat zou het maximale aantal bezoekers stap voor stap uitgebreid kunnen worden. De Vos: „Financieel is dat ook echt noodzakelijk, want als deze onwerkbare situatie blijft voortduren, blijven er geen leuke kroegjes meer over. En praktisch is het niet meer te doen, de mensen accepteren het niet meer.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu