Viruswaanzin.nl eist in kort geding einde van coronamaatregelen

Print
Viruswaanzin.nl eist in kort geding einde van coronamaatregelen

Coronamaatregelen in de rechtbank van Den Haag. Afbeelding: ANP

De mensen achter website viruswaanzin.nl zijn een kort geding tegen de Nederlandse overheid gestart om zo een einde te maken aan de opgelegde maatregelen in verband met het coronavirus. Het kort geding vindt plaats op 25 juni bij de rechtbank in Den Haag, zo bevestigt de rechtbank aan het AD.

Achter de website viruswaanzin.nl gaan juridisch adviseur Jeroen Pols en Willem Engel schuil. Laatstgenoemde zegt biofarmaceutisch wetenschapper te zijn en stelt niets te begrijpen van de opgelegde maatregelen. ,,Elke wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Met alles wat we inmiddels weten over het virus kan een weldenkend mens niet van mening blijven dat deze bizarre situatie nog langer noodzakelijk is. Gebleken is dat het coronavirus qua bedreiging voor de volksgezondheid niet sterk afwijkt van een gemiddelde griepgolf. Dat staat gewoon vast. Bovendien is de epidemie inmiddels voorbij.”

Hij stelt daarbij dat het RIVM de gegevens achter modellen en onderzoeken geheimhoudt. Een kwalijke zaak, aldus Engel. ,,Het RIVM speelt een merkwaardige rol. De afgelopen maanden hebben een groot aantal wetenschappers geklaagd over het gebrek aan openheid. Wij vermoeden dat het RIVM onderzoeksresultaten heeft vervalst en dat Van Dissel de Tweede Kamer mogelijk onjuist voorlichtte.”

Om die reden heeft de website ook een tweede kort geding aangespannen. De dagvaarding is donderdag verstuurd en door de website online gezet.

De Haagse rechtbank bevestigt dat een kort geding tegen de overheid op 25 juni om 11.00 uur wordt behandeld door de rechter. Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wilde niet reageren, ‘omdat de zaak onder de rechter is’.