FIFA: Voetballers mogen in hetzelfde seizoen voor drie clubs spelen

Print
FIFA: Voetballers mogen in hetzelfde seizoen voor drie clubs spelen

Afbeelding: EPA

De wereldvoetbalbond FIFA staat spelers toe om in één seizoen voor drie verschillende clubs uit te komen. Het gaat om een tijdelijke maatregel, die het gevolg is van de coronacrisis. De FIFA wil daarmee voorkomen dat profvoetballers buiten hun schuld om zonder club komen te zitten. Normaal mogen spelers in hetzelfde seizoen maximaal voor twee clubs uitkomen.

Door de coronacrisis is er van enige balans in de internationale speelkalender geen sprake meer. Sommige competities zijn vroegtijdig beëindigd en in andere landen wordt juist tot ver in de zomer doorgespeeld, als het nieuwe seizoen in andere landen feitelijk al begonnen is. In augustus volgen dan waarschijnlijk ook nog de resterende duels in de Champions League en Europa League. De FIFA wil de met maatregel voorkomen dat spelers de dupe worden van de overlap in de seizoenen.

De FIFA dringt er bij alle lidstaten ook op aan om de contracten (tot 30 juni) van een vertrekkende speler bij zijn huidige club te respecteren en te verlengen totdat de betreffende competitie is uitgespeeld. Het nieuwe contract bij zijn volgende club gaat dan pas later in en niet op 1 juli, zoals gebruikelijk. De betreffende partijen kunnen echter nog wel onderling besluiten om het nieuwe contract toch gewoon op 1 juli te laten ingaan.