De halte

Joseph Goebbels op het gymnasium in Venlo?

© De Limburger

COLUMN - We blijven in de Kleine Beekstraat, bij de blinde muur van C&A. Het is een plek, die in het collectieve geheugen van Venlonaren gegrift zou moeten staan. In de eerste helft van de zeventiende eeuw was hier het slotklooster van annunciaten. Het waren religieuzen uit de bovenlaag van de bevolking, die zich als tiener lieten opsluiten achter kloostertralies.

Sef Derkx

Ze waren bevangen door een koortsachtige religieuze geestdrift. In het Limburgs Museum is een portret te zien van één van de zusters, Agnes Huijn. Ze is afgebeeld in extase met een veelzeggend attribuut: een zweep. Volgens haar biografen bewerkstelligde ze tijdens haar leven en na haar dood wonderen. Voor de Tweede Wereldoorlog vatte in Venlo de overtuiging post, dat Agnes de status van zalige toekwam. Het is er niet van gekomen.

Op de plek van de betonnen puist van C&A stond, tot de bombardementen op Venlo in het najaar van 1944, een klooster van Duitse paters dominicanen. In de jaren zeventig van de negentiende eeuw voerde de Duitse overheid strijd tegen katholieke instituties. Kloostercongregaties werden verboden. Kloosterlingen gingen in ballingschap en velen vonden gastvrij onthaal in katholieke Limburg. In 1879 kochten de Duitse dominicanen het voormalige klooster van de annunciaten aan de Kleine Beekstraat. Het gebouw had vanaf 1800 dienst gedaan als jeneverstokerij en suikerklontjesfabriek. Het verwaarloosde pand werd provisorisch opgeknapt.

Na enkele maanden werd gestart met een gymnasium voor jongens. Katholieken uit heel Europa voelden het als een morele plicht het bannelingenklooster in Venlo te steunen. Trans Cedron werd een symbool van het katholieke verzet tegen de Duitse staat. Giften maakten het mogelijk het sobere klooster te transformeren tot een schitterend neogotische gebouw van drie verdiepingen. In de gevel en boven de ingang waren nissen met heiligenbeelden.

Gegoede katholieke Duitse families stuurden hun zonen naar het tweetalige gymnasium in Venlo. De mythe wil, dat het latere nazikopstuk Joseph Goebbels uit Rheydt, een van de leerlingen is geweest. Hij zou als opgroeiende jongen door leeftijdsgenoten gepest zijn vanwege zijn sleepvoet, een gevolg van polio. Zijn ouders stuurden hem naar twee ongetrouwde tantes in Venlo. Zij namen het neefje op. Omdat het een pientere knul was, die bovendien op school goed zijn best deed, was het gymnasium van de dominicanen een voor de hand liggende keuze. Een opmerkelijk verhaal dat nog altijd rondgaat, een bewijs ervoor is echter niet gevonden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal