Standbeeld van Piet Hein besmeurd en beklad: hij is een ‘killer’ en een ‘dief’

Print
Standbeeld van Piet Hein besmeurd en beklad: hij is een ‘killer’ en een ‘dief’

Het beeld is beklad met graffiti en besmeurd. Eerder werd al opgeroepen om het beeld in het water te kieperen. Afbeelding: AD

In Rotterdam zijn in de nacht van donderdag op vrijdag beelden van Piet Hein en Pim Fortuyn en de muren van het Witte de With Center for Contemporary Art gemolesteerd. Eerder deze week werd op sociale media opgeroepen om beeld van Piet Hein te beschadigen en in het water te kieperen, in navolging van de ‘beeldenstorm’ in het Verenigd Koninkrijk. Een actiegroep zegt verantwoordelijk te zijn voor de vernielingen..

De actiegroep ‘Helden van nooit’ heeft de actie opgeëist. Dat melden zij in een bericht op Facebook. ‘Afgelopen nacht hebben wij, de activisten van het Helden van Nooit-kunstcollectief, dubieuze gedenktekens in Rotterdam bewerkt. Het gaat om het standbeeld van Piet Hein in Delfshaven, het beeld van Pim Fortuyn aan de Korte Hoogstraat en de gevel van het Witte de With Center for Contemporary Art in de Witte de Withstraat’, schrijft de actiegroep in het bericht. Het beeld van Fortuyn werd afgelopen week ook al eens beklad.

De politie zegt ‘op de hoogte te zijn’ van de vernielingen, maar noemt het een zaak van de gemeente Rotterdam. ,,Er is immers niemand op heterdaad betrapt’’, laat een zegsvrouw weten.

Standbeeld van Piet Hein besmeurd en beklad: hij is een ‘killer’ en een ‘dief’
De rode handafdrukken op de gevel van het Witte de With Center for Contempoarary Art. Foto: Instagram Helden van Nooit

‘Nooit een held’

‘Pim Fortuyn, de eerste openlijke belichaming van het homonationalisme in Nederland, propageerde racisme, anti-immigratiebeleid en nationalisme gestoeld op uitsluiting. Fortuyn hoort niet verheven te worden want Fortuyn is nooit een held geweest’, schrijft de actiegroep op Instagram. Op het beeld van Fortuyn is de leus ‘geef racisme geen eerbetoon’ geplakt.

Ze melden dat de rode verfafdrukken op de gevels van het Witte de With Center for Contemporary Art staan voor ‘het koloniale geweld dat de naam van het instituut met zich meedraagt.’ Daarnaast hebben ze gedenktekens ingepakt met zwart en witte doeken en met verf overgoten.

Omstreden zeeheld

Hoewel de oproep was om Piet Hein in het water te kieperen, staat de veelbezongen en omstreden zeeheld nog op het droge. Maar het is duidelijk dat het beeld flink is toegetakeld. Het lijkt erop dat de rode verf bloed moet voorstellen. Het beeld is al langere tijd omstreden. Er was in 2017 het voornemen om een nieuw bordje met informatie over het slavenverleden van Piet Hein te plaatsen. Het is niet bekend of dat daadwerkelijk is gebeurd.

Het Witte de With Center for Contemporary Art wil al langere tijd van zijn naam af. Witte de With was een ‘foute zeeheld’ en in de huidige tijd kan deze naam niet langer, stelde de organisatie al in 2017. Die stellingname van het kunstcentrum volgde na een oproep van een groep kunstenaars.

Edward Colston

In het Engelse Bristol werd afgelopen zondag het beeld van Edward Colston met een plons in het water gegooid. Honderden betogers vernielden het beeld onder luid gejoel tijdens een Black Lives Matter-demonstratie. Colston was een een zeventiende-eeuwse slavenhandelaar en politicus. Die actie lijkt meerdere vernielingen te hebben ontketend.

Standbeeld van Piet Hein besmeurd en beklad: hij is een ‘killer’ en een ‘dief’
‘Killer’ en ‘dief’ valt te lezen op het beeld. Foto: AD