Lachgasverbod uitgewerkt: maximaal tien patronen per hobbykok

Print
Lachgasverbod uitgewerkt: maximaal tien patronen per hobbykok

Lachgaspatronen en een gasfles op straat, foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

Volwassen consumenten mogen straks alleen nog lachgas in ampullen kopen en bezitten om slagroom mee op te kloppen. Maximaal gaat het om één verpakking van tien ampullen.

Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris Blokhuis (ChristenUnie) al aan lachgas onder de Opiumwet te willen plaatsen en daarmee recreatief gebruik van dit middel te gaan verbieden. Uit een risicobeoordeling bleek dat recreatief gebruik van lachgas tot schade aan de volksgezondheid en samenleving leidt.

De bakkers en horecabedrijven stonden meteen op hun achterste poten, omdat ze vreesden dat zij ook geen toegang meer zouden krijgen tot lachgas om hun culinaire werkzaamheden mee te verrichten. Daarin is nu voorzien.

In de toekomst mogen groothandels slagroomgaspatronen alleen nog verkopen aan zulke bedrijven, met niet meer dan vijf doosjes van maximaal vijftig ampullen tegelijk. Het doorverkopen van lachgas wordt in alle gevallen verboden.

Verbod vanaf 1 januari

Het streven is om de ban op 1 januari 2021 in te laten gaan. Lachgas voor zorggebruik – bijvoorbeeld door de tandarts – blijft wel toegestaan. Lachgas in gasflessen daarentegen valt voor consumenten buiten alle toepassingen die straks nog mogen en wordt dus altijd verboden.

Overigens zal een jongere die een ballonnetje gebruikt op straat niet gelijk worden bestraft, omdat de politie beperkt gebruik van softdrugs gedoogt. De verkoop van lachgas wordt wél aangepakt.

Vanuit de politiek was er vorig jaar al forse kritiek op het voornemen van het kabinet om lachgas onder de Opiumwet te brengen. Vooral opmerkelijk was dat coalitiepartijen VVD en D66 geen trek hadden in zo’n ban vanuit het kabinet, waardoor ze werden verrast. Het zou ‘schieten met een kanon op een mug’ zijn.

Afwachten

De VVD laat vrijdag weten af te willen wachten hoe er wordt gereageerd op het voorstel dat er nu ligt, en of dat nog wordt aangepast. ,,Waar dat toe leidt, is voor ons van belang. Het ging ons immers om het middel waar we vragen bij hadden. Het doel (de problematiek aanpakken) delen we.”

D66 blijft extreem kritisch. ,,Lachgas onder de Opiumwet plaatsen, is een aanpak waarvan we al honderd jaar weten dat die niet werkt. Het criminaliseren en verbieden van lachgasgebruik zal juist voor veel ellende zorgen. Wij willen inzetten op wat wél werkt: preventie, handhaven en aanpakken van de overlast.”

De democraten zijn dus tegen het kabinetsvoorstel. Ze hebben wel een alternatief plan voor staatssecretaris Blokhuis. ,,Help gemeenten met handhaven en het aanpakken van de overlast, met de huidige wetgeving kunnen zij genoeg. Het zou goed zijn als de staatssecretaris de gemeenten daarbij gaat assisteren.”