Kick Out Zwarte Piet demonstreert in Maastricht en Weert

Archiefbeeld uit november 2018: Frontman Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Eindhoven. © ANP/Rob Engelaar

Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat in november in meer dan twintig verschillende steden, waaronder Maastricht en Weert, de straat op om te demonstreren voor een inclusief Sinterklaasfeest. Dit gebeurt tijdens sinterklaasintochten in plaatsen waar nog vast wordt gehouden aan de traditionele Zwarte Piet.

Ruben Koenes

KOZP roept op tot een vreedzaam protest, waarbij het de bedoeling is dat geweld en onnodige provocatie vermeden worden. Ook met de burgemeesters van de steden waar de demonstraties plaatsvinden, zal van te voren afspraken worden gemaakt om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen.

De afgelopen jaren heeft KOZP al de nodige successen geboekt. Zo is op veel plekken de volledig Zwarte Piet vervangen door een roetveegpiet en heeft ook het Sinterklaasjournal de Zwarte Piet in de ban gedaan. ,,Maar zolang niet alle kinderen in Nederland een inclusief Sinterklaasfeest vieren, zijn we er nog niet”, aldus de organisatie.

Ook premier Rutte ging vorige week nog in op Zwarte Piet en zei dat hij ‘van gedachten is veranderd over Zwarte Piet’. In 2013 stelde de premier dat ‘Zwarte Piet nu eenmaal zwart is’. Daarna sprak hij met mensen ‘met een donkere huidskleur, met kinderen’. ,,Die zeiden: ‘Ik voel me ongelooflijk gediscrimineerd omdat Piet zwart is’. Toen dacht ik: dat is het laatste wat je wilt bij het sinterklaasfeest.’’ Rutte verwacht daarom dat het figuur de komende jaren uit het straatbeeld zal verdwijnen. ,,Onder druk van het maatschappelijk debat. Mensen willen die pijn niet.’’

In deze plaatsen gaat KOZP dit jaar demonstreren:

Alkmaar, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Helder, Deventer, Dordrecht, Edam, Enkhuizen, Gouda, Heerhugowaard, Leeuwarden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Purmerend, Rijswijk, Volendam, Wageningen, Weert, Weesp en Zaanstad.