De 5 mooiste wandelroutes in Valkenburg aan de Geul

Print
De 5 mooiste wandelroutes in Valkenburg aan de Geul

Afbeelding: Gemeente Valkenburg

Aan wandelroutes geen tekort in Valkenburg. De lokale VVV (Visit Zuid-Limburg) heeft er meer dan dertig uitgestippeld, waarvan het grootste deel gemarkeerd. Valkenburg is omsloten door natuurschoon. Ook is het stadje zelf je bezoek meer dan waard. Om je op weg te helpen, laten we je kennismaken met de vijf allermooiste wandelroutes in en rond Valkenburg.

De 5 mooiste wandelroutes in Valkenburg aan de Geul
Foto: Gemeente Valkenburg

Stadswandeling Valkenburg | 4,5km Kuieren door de middeleeuwse straatjes

Dit is er geen om kilometers te pakken, maar wel een om je ogen uit te kijken. Start je route in de Visit Zuid-Limburg Experience in het hart van Valkenburg en maak kennis met de oude vestingstad en de enige hoogteburcht van Nederland! Tijdens deze wandelroute ontdek je alle grote en kleine hoogtepunten, zoals het oudste (nog in gebruik zijnde) stationnetje van Nederland, maar ook romantische straatjes die uitkomen op oude stadspoorten en dansende fonteinen langs de middeleeuwse stadswallen. Een geweldige start van vele wandelavonturen in Valkenburg…

Hoogtewandeling Valkenburg | 15,9 km Ronduit spectaculair

De hoogtewandeling laat je het heuvellandschap als geen andere wandeling ervaren, voor dat echte buitenland-in-eigen-land-gevoel. De jury van Wandelgemeente van het Jaar was dan ook in het bijzonder te spreken over deze route. In één grote ronde maak je kennis met alle soorten natuurschoon rondom Valkenburg: hellingbossen, mergelwanden, holle wegen… Ook wandel je langs Romeinse resten op de Goudsberg, bewonder je het juweel Kasteel Schaloen en ontdek je een heuse kluizenaarswoning in het bos. Let wel: door de hoogteverschillen is het een pittige wandeling, maar de uitzichten zijn alle zweetdruppels waard!

De 5 mooiste wandelroutes in Valkenburg aan de Geul
Foto: Gemeente Valkenburg

Kastelen in het Geuldal | 7,3 km Wandeling voor romantici

Liefhebbers van kastelen halen hun hart op in Valkenburg en omgeving. Deze wandeling neemt je mee aan de hand, zodat je er geen hoeft te missen. De kastelen in het Geuldal variëren van middeleeuwse hoogteburchten, zoals de kasteelruïne in het centrum van Valkenburg tot juweeltjes uit de barok zoals Kasteel Oost of een jachtkasteel in Franse stijl, zoals Kasteel Schaloen. Rondom geniet je van alles wat erbij hoort: slotgrachten met karpers, weelderige kasteeltuinen, zelfs ondergrondse gangenstelsels en natuurlijk de natuur.

De 5 mooiste wandelroutes in Valkenburg aan de Geul
Foto: Gemeente Valkenburg

Geul & Kasteel St. Gerlach | 4,3 km Groen en grandeur

Tijdens een groot deel van deze route is het snelst stromende riviertje van Nederland, de Geul, je metgezel. De Geul zorgt voor een levendig en groen wandelgebied vol weelderige flora en fauna. Hoogtepunt van de wandeling is het indrukwekkende landgoed van Château St. Gerlach. Neem de tijd voor een bezoek aan de vrij toegankelijke beeldentuin, de rozentuin en de prachtige kerk vol fresco´s. Het andere deel van de route loopt door een vochtig grasland waar konikpaarden en gallowayrunderen grazen.

De 5 mooiste wandelroutes in Valkenburg aan de Geul
Foto: Gemeente Valkenburg

Rondom Berg en Vilt | 9 km Achterland met vergezichten

Omringd door natuur en rijk bedeeld met monumentaal erfgoed is je wandeling hier één grote verrassing. De naam ‘Berg’ verklapt haar hoge ligging en Vilt ligt aan de top van de beroemde wielerberg, de Cauberg. Het plateau biedt geweldige uitzichten, onder andere op het ongerepte Geuldal. Pareltjes langs de route zijn Kasteel Geulzicht, dat menig ander kasteel overtreft qua looks en locatie en twee in onbruik geraakte mergelgroeves, de Meertensgroeve en Groeve Blom. De laatste zijn teruggegeven aan de natuur en vormen nu een waardevolle habitat voor zeldzame libellen en de beschermde geelbuikvuurpad.

Bekijk de wandelroutes op www.visitzuidlimburg.nl/valkenburg