Bomen mogen niet wijken voor inritten en zonneweides in Venray

Print
Bomen mogen niet wijken voor inritten en zonneweides in Venray

In 2017 moesten negen kastanjebomen aan de Julianasingel gekapt worden. Afbeelding: archief | Mara van den Oetelaar

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Wie in Venray een boom wil kappen voor de aanleg van een nieuwe inrit of een zonneweide krijgt een nee van Venray. Met de ‘Uitvoeringsnota Bomen’ wil de gemeente bomen en bossen beter beschermen.

Het college van B&W wil zoveel mogelijk bomenkap voorkomen. Daarom zijn bepaalde bomen en bossen op een speciale lijst gezet. Bomen die op deze lijst staan, komen niet in aanmerking voor een kapvergunning. „We moeten nóg zuiniger zijn op onze groene omgeving”, spreekt verantwoordelijk wethouder Cor Veroort in een persbericht.

Venray richt zich met name op het behoud van monumentale bomen (minimaal tachtig jaar oud) en waardevolle bomen (minimaal vijftig jaar oud). Dat geldt ook voor bepaalde aandachtsgebieden, zoals het Vlakwaterbos. Vervoort (Venray Lokaal) zegt dat deze bomen en deze gebieden ‘verankerd in het Venrayse DNA zitten’. „Daarom is het zaak om ze voor toekomstige generaties te behouden.”

Vervangen

Bomen mogen dus niet zomaar meer gekapt worden in de gemeente. Als een inwoners een boom wil kappen omdat deze in de weg staat van bijvoorbeeld een aanleg van een nieuwe inrit, moet deze eerst naar andere oplossingen zoeken voordat hij overgaat tot kappen. „Soms kun je een weg of een uitrit zo aanleggen dat de betreffende boom voor Venray behouden kan blijven”, redeneert Vervoort. Moet een boom echt gekapt worden, bijvoorbeeld door ziekte, dan moet deze zo dicht mogelijk in de buurt vervangen worden.

Zonneweides

Voor het aanleggen van een zonneweide mogen geen bomen gekapt worden van Venray. „De wens deze (zonnepanelen, red) aan te brengen kan geen reden zijn voor de kap of snoei van gezonde bomen”, is het argument van het college.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen