Van Nul tot Nu

Waarheen met onze jonge boeren?

Print
Waarheen met onze jonge boeren?

Jonge boeren probeerden hun geluk in de omgeving van Bordeaux. Afbeelding: ING Image

Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Schinveld / Bocholtz / Simpelveld / Huls -

Vlak na de Tweede Wereldoorlog emigreerden enkele honderdduizenden Nederlanders niet alleen naar Australië, Nieuw Zeeland en Noord Amerika, maar ook naar Frankrijk en Luxemburg.

Enkele ouderen uit Schinveld herinneren zich nog de boerenzoon die zijn geluk in Luxemburg ging beproeven. Ook in Frankrijk lijken mogelijkheden te liggen voor jonge boeren om een eigen bedrijf te beginnen. Om hen daarbij de nodige starthulp te geven, heeft de Katholieke Nederlandse Boeren- en Tuindersbond een emigratiecentrum ingericht in het departement Lot et Garonne, ten zuidoosten van Bordeaux.

Kennis

Onder leiding van de enthousiaste pater L.J. Ebisch van de congregatie der Lazaristen wordt de jonge emigranten in de loop van een half jaar veel nuttige kennis bijgebracht over een leven als boer in Frankrijk. Ebisch heeft lange tijd in de Limburgse mijnstreek gewerkt, maar vindt hier een nieuwe uitdaging. Op het programma staan kennis van bodemgesteldheid en klimaat, het cultiveren van druiven en tabak, maar ook het leren ploegen met trekossen.

Taal

Het leren van de Franse taal krijgt veel aandacht. Als in het emigratiecentrum het avondeten opgediend wordt, bidt pater Ebisch voor in het Frans. De jonge mannen antwoorden, eveneens in het Frans. Om te kunnen slagen, is voldoende kennis van de Franse taal en cultuur net zo belangrijk als technische kennis en vaardigheden. De Nederlandse emigranten zullen zich moeten aanpassen aan de conservatieve en doorgaans lager opgeleide Franse boeren, die weinig vertrouwen hebben in hun overheid en het geld. Zwarte handel speelt op het Franse platteland een veel grotere rol dan Nederlanders gewend zijn.

Valkuilen

De braak liggende stukken land bieden inderdaad mogelijkheden voor nieuwkomers, maar gemakkelijk is dat niet. Het betreft niet grote open stukken, maar vele kleinere, verspreid liggende percelen. Ook de onbekendheid met de vele valkuilen in de Franse wetgeving kunnen problemen veroorzaken.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen