Harma van Kreij: zonder te plannen naar handbaltop

Print
Harma van Kreij: zonder te plannen naar handbaltop

Harma van Kreij schiet namens RK Krim Mercator op doel in de Champions League. Afbeelding: Uros Pihner

Geijsteren -

Haar (handbal)leven volgt de weg der geleidelijkheid en staat allerminst in steen gebeiteld. Toch bereikt de immer zelfkritische Harma van Kreij de top van de sportpiramide, door haar verfijnde gevoel en harde werken.

Je hebt planners en je hebt mensen die hun gevoel volgen. Handbalster Harma van Kreij is zo’n ‘gevoelsmens’. Via Manual (Venray), Bevo (Panningen), HandbaL Venlo, TuS Lintfort en Borussia Dortmund kwam de nu 26-jarige opbouwspeelster vorig jaar terecht bij RK Krim Mercator in de Sloveense hoofdstad Ljubljana, waar ze haar eerste fullprofcontract tekende en debuteerde in de Champions League. „Dat heb ik niet gepland, maar wel bereikt”, vertelt ze vanuit haar geboorteplaats Geijsteren. „Ik heb mijn eigen pad gekozen.”

Haar kompas is de liefde voor de sport, de motor is haar drive. „Ik heb vooral heel veel plezier in het handbal, het spelletje waarmee ik ben opgegroeid (Van Kreij komt uit een echt handbalgezin, red.). Ik wilde er altijd beter in worden.” Die drang tot perfectie heeft ze nu, in de hoogtijjaren van haar geleidelijke carrière, nog steeds. „Het is nooit goed genoeg. Er kan nog best wel veel beter. Techniek is nooit mijn meest ontwikkelde kant geweest, ook kan ik nog wat meer anticiperen op situaties.” Als speelster van een Europese grootmacht gaat er uiteraard echter meer goed dan fout. De Geijsterse noemt zichzelf veelzijdig, dynamisch en allround op de opbouwposities. „Het is handig dat ik bijna overal inzetbaar ben, maar de dekking is wel mijn sterkste punt.”

Van Kreij’s prestaties leverden haar in april een contractverlenging op. Een kleine opluchting, omdat de coronacrisis ook in Slovenië voor onzekerheid zorgde. „Ik ben al vanaf 14 maart bij mijn ouders. Daar kreeg ik ook te horen dat mijn ploeg was uitgeroepen tot landskampioen. Heel gek, omdat de competitie nog niet ten einde was en je er tot het einde zelf voor wil strijden.”

Zoals het er nu naar uitziet begint op 8 juli de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Van Kreij, die begin dit jaar werd opgenomen in de voorselectie van de nationale ploeg, kijkt er reikhalzend naar uit. „Ik moet nu nog alleen trainen, wat heel anders is dan ik gewend ben. Hoe langer dit duurt, hoe saaier het wordt.” Het is de bevestiging dat haar hart klopt voor het handbal. „Ik mis het, omdat ik het al zo lang niet heb kunnen doen.”