Kabinet: Volle vliegtuigen mogelijk, mondkapje op tijdens vlucht

Print
Kabinet: Volle vliegtuigen mogelijk, mondkapje op tijdens vlucht

Afbeelding: ANP

Vliegtuigpassagiers moeten een niet-medisch mondkapje dragen tijdens de vlucht en op plekken waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden, zoals tijdens het inchecken, de veiligheidscontrole en het boarden. De luchtvaartsector heeft de aanvullende maatregelen genomen om de risico’s op een besmetting met het coronavirus zo veel mogelijk te beperken.

Dat schrijven de ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Er rezen veel vragen rond de gezondheid van vliegtuigpassagiers, waarna de Kamer het rijksinstituut om aanvullend advies vroeg. Volgens het RIVM blijven de risico’s beperkt als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Het contact tussen passagiers en bemanning moet worden beperkt, bijvoorbeeld door een mondkapje te dragen.

Luchtvaartmaatschappijen hadden de mondkapjes al verplicht gesteld voor reizigers tijdens de vlucht. Volgens Van Nieuwenhuizen hebben vliegtuigen een speciale ventilatie die de lucht in de cabine steeds ververst. Verdere maatregelen zijn volgens het kabinet dan ook niet nodig.