NVWA heeft meer dan 570.000 nertsen geruimd wegens coronavirus

Print
NVWA heeft meer dan 570.000 nertsen geruimd wegens coronavirus

Afbeelding: ANP

/ Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen dagen meer dan een half miljoen nertsen geruimd bij 13 nertsenfokkerijen. Afgelopen zaterdag werd er voor het eerst een fokkerij geruimd in Deurne. Toen ging het om 1500 nertsen met per stuk zo’n vier of vijf pups. De dieren worden vergast omdat binnen de bedrijven het coronavirus is vastgesteld.

Het kabinet besloot vorige week dat besmette bedrijven geruimd moesten worden, omdat is gebleken dat nertsen het virus kunnen overdragen op mensen. Zeker twee nertsenverzorgers zijn ziek geworden door besmetting via een dier. Ook sommige katten op nertsenhouderijen zijn ziek. Het virus kan volgens deskundigen ook lang blijven circuleren op het bedrijf en dat levert gevaar op voor de volksgezondheid.

Dinsdag bracht onderzoek nog eens vier besmette nertsenbedrijven aan het licht. Daarmee kwam het totaal aantal bedrijven waar het coronavirus is vastgesteld op dertien. Bij al die dertien bedrijven zijn nu nertsen geruimd. Meer dan een half miljoen dieren zijn omgebracht.

De ruiming van de nertsen begon afgelopen zaterdag in Deurne. De woordvoerder van de NVWA, Benno Bruggink, gaf toen aan dat ze met maar één fokkerij begonnen omdat men nog weinig ervaring heeft in het ruimen. Afgelopen week zijn andere bedrijven geruimd in onder andere Milheeze, De Mortel, Elsendorp, Beek en Donk, Deurne, Landhorst en Venray.

Pups

De dieren werden bij de eerste ruiming in een soort rijdende container gestopt die langs alle kooien gaat. Vervolgens werden ze - ook de in april geboren pups - in die container vergast met koolmonoxide, waardoor ze volgens de NVWA in ‘enkele seconden’ overlijden.

Onder de geruimde dieren waren ruim 480.000 pups, want juist in deze tijd van het jaar krijgen nertsen jongen. De geruimde bedrijven staan in Noord-Limburg en Noord-Brabant.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen