Trump stelt omstreden bijeenkomst Tulsa een dag uit

Print
Trump stelt omstreden bijeenkomst Tulsa een dag uit

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een geplande campagnebijeenkomst in Tulsa in de staat Oklahoma met een dag uitgesteld van 19 naar 20 juni.

Hij zegt dit te doen uit respect voor zijn zwarte vrienden. „Veel van mijn Afrikaans-Amerikaanse vrienden en aanhangers hebben voorgesteld om de datum te veranderen uit respect voor deze gedenkdag en alles wat het vertegenwoordigt,” schreef Trump op Twitter.

De oorspronkelijke datum van de rally viel op ‘Juneteenth’, een nationale feestdag in de VS. Herdacht wordt dat op 19 juni 1865 in de staat Texas alle slaven werden bevrijd.

Naast de datum is ook de plaats ook de plaats van de bijeenkomst omstreden. Tulsa was in 1921 het toneel van ernstige rassenrellen. Een blanke menigte viel Afro-Amerikaanse burgers en bedrijven aan. Volgens officiële cijfers vielen er 36 doden, een staatscommissie die later onderzoek deed kwam tot de conclusie dat honderd tot driehonderd mensen waren omgekomen. Het is een van de gewelddadigste uitbraken van raciaal geweld in de geschiedenis van de VS.