Hute-te-tuut

Over rommel en onkruid

Print
Over rommel en onkruid

Afbeelding: Ruth Schouwenberg

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Blikjes, chipszakjes, dozen, bekers, flesjes, sigarettenpeuken, wietzakjes, kauwgom, papiertjes, mondkapjes, plastic handschoenen en gebruikte lachgasballonnen. Onkruid langs de wegen, onkruid op en tussen alle stoeptegels, onkruid tussen kiezelstenen in voortuintjes, perkjes en parkjes, begraafplaatsen, pleinen en terrassen. Achtergelaten rommel in speeltuintjes, winkelgebieden en langs ( en waarschijnlijk ook in) de Maas. De gemeente Venlo verpaupert in rap tempo.

Overvolle prullenbakken, te weinig prullenbakken of geen prullenbakken in de straat. Oude troep, kleding en glaswerk neergekwakt bij ondergrondse containers. Bouwafval en vaten met chemisch afval in de natuur gedumpt. Vandalisme in gebouwen, aan straatmeubilair, bij bushaltes en treinstations. De verloedering viert hoogtij.

Laatst wandelde ik in de omgeving van McDonald’s Tegelen en ik was werkelijk verbaasd over de hoeveelheid troep die overal lag te slingeren. Een en al McDrek. Zelfs tegenover de Venlose begraafplaats, dekseltjes, bekertjes, bakjes en tassen verspreid over de parkeervakken. Gewoon, uit de auto gekieperd, hupsakee. Wie er zich aan ergert, ruimt het zelf maar op, moeten de aso’s hebben gedacht. Ondanks dat de hamburgerspecialist op haar website schrijft: ‘Denk na het genieten van je bestelling aan het weggooien van het afval in de afvalbak’ wordt deze regel met voeten getreden. Kan natuurlijk zijn dat er veel analfabeten hun junkfood bij de McDrive ophalen en de boodschap niet kunnen lezen, maar Gemeente Venlo, ga eens boetes uitdelen. Afval in de openbare ruimte, rommel op straat gooien, 140 euro boete, hupsakee. Surveilleer eens wat vaker rondom het voormalig gemeentehuis Tegelen en de plek waar Martinushof heeft gestaan. Je breekt er je nek over de pizzadozen en de lege blikjes energiedrank. Infiltreer, surveilleer, verbaliseer. Hulde aan de vrijwilligers die hier meerdere malen per week de rommel opruimen en daarbij smalend lachend worden aangekeken door de veroorzakers, walgelijk.

Gemeente, handhaaf en beboet en hark op deze manier nog eens wat extra miljoenen binnen. Dit geld kan vervolgens ten goede komen aan de terugdraaiing van de vele doorgevoerde bezuinigingen in de thuiszorg. Het kan besteed worden aan lokale hoveniersbedrijven die het onkruid nu eens effectief gaan bestrijden en dit geld kan ingezet worden voor cultuur, musea, evenementen en verenigingen. Zaken waar we allemaal weer blij van worden.

Stoepjes en straatjes werden vroeger wekelijks geschrobd en geveegd, matten uitgeklopt, tuintjes, moestuinen en kiezelpaadjes netjes aangeharkt. We moeten qua ‘properheid’ terug naar die tijd. Meer prullenbakken, meer toezicht en strenger optreden tegen straatvervuilers lijkt mij het enigste redmiddel tegen deze normvervaging.

Reacties: schouwdings@hetnet.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen