Feyenoordfans houden demonstratie tegen racisme en vernielingen rond beeld van Pim Fortuyn

Print
Feyenoordfans houden demonstratie tegen racisme en vernielingen rond beeld van Pim Fortuyn

Tientallen leden van de harde kern van Feyenoord hebben vrijdagavond in Rotterdam geprotesteerd tegen racisme en vernielingen. Ze deden dat rond het beeld van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn, dat in korte tijd tot twee keer toe werd besmeurd. Afgaande op de foto hielden de fans onderling geen 1,5 meter afstand.

De actie is een reactie op het werk van het Helden van Nooit-kunstcollectief, dat meent dat Fortuyn ten onrechte de status van martelaar heeft gekregen onder de Nederlandse bevolking. Ze besmeurden in de nacht van donderdag op vrijdag ook het beeld van zeeheld Piet Hein en de muren van kunstinstelling Witte de With Center for Contemporary Art.

Sokkel

Het beeld van Pim Fortuyn werd na het Black Lives Matter-protest op de Erasmusbrug voor het eerst beklad. De vandalen spoten met graffiti het woord ‘racist’ op de sokkel. Rotterdammer Wouter Zuidema heeft toen diezelfde nacht nog met een emmertje met sop het beeld schoongemaakt, iets wat hem op sociale media op veel lof kwam te staan.

Pim Fortuyn is in 2004 door de Nederlandse bevolking uitgeroepen tot de grootste Nederlander aller tijden. Achter de markante politicus eindigden Vader des Vaderlands Willem van Oranje en ‘vadertje’ Willem Drees.