Franse regering meldt het nu officieel: reizen mag vanaf 15 juni weer

Print
Franse regering meldt het nu officieel: reizen mag vanaf 15 juni weer

Jean-Baptiste Lemoyne, staatssecretaris van Toerisme. Afbeelding: Bart Koetsier, Shutterstock

Wekenlang was er onduidelijkheid. Eerst zorgden de Fransen voor verwarring. Toen trapte premier Rutte op de rem. Maar nu is de kogel door de kerk: we zijn weer welkom in Frankrijk.

De Franse regering heeft officieel laten weten dat de grenzen met andere EU- en Schengenlanden maandag weer opengaan. ,,Vanaf 15 juni ’s morgens (om 00.00 uur) worden alle reisbeperkingen op de grond, in de lucht en op zee, opgeheven.’’ Dat staat in een officiële verklaring die de ministers van Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken hebben uitgegeven.

Lees ook: Helft van de Nederlanders gaat deze zomer niet met vakantie

Daarmee is dan ook officieel de weg vrij voor Nederlanders om weer af te reizen naar La Douce France. Voor vakanties en reizen zijn geen speciale verklaringen meer nodig, zoals die nu nog wel verplicht zijn. ,,De situatie gaat terug zoals die voor 18 maart bestond.’’

Welkom

Nederland wilde tot nu toe nog geen groen licht geven voor het reizen naar Frankrijk. Parijs had namelijk nog niet officieel laten weten dat Nederlanders ook weer welkom waren, aldus Den Haag. Dat was opmerkelijk, want premier Edouard Philippe, had al een week eerder gezegd dat Frankrijk de grenzen op 15 juni wilde gaan openen. Afgelopen week zei staatssecretaris voor Toerisme Jean-Baptiste Lemoyne nog eens in deze krant: ,,Ja, Nederlanders mogen straks weer naar Frankrijk komen. Jullie zijn welkom. We rollen de rode loper voor jullie uit!’’

Nu is er dus de officiële verklaring vanuit Parijs, waar Den Haag op wachtte. Maandag bezoekt de Franse staatssecretaris van Europese Zaken, Amélie de Montchalin, Nederland en zal zij die boodschap nog eens herhalen. Daarmee kan Frankrijk zich weer als vanouds opwerpen als favoriete vakantiebestemming. Jaarlijks bezoeken zo’n 4 à 5 miljoen Nederlanders Frankrijk.