Zwarte man in Atlanta overlijdt na worsteling met agenten

Print
Zwarte man in Atlanta overlijdt na worsteling met agenten

Afbeelding: AFP

In de Amerikaanse stad Atlanta is vrijdagavond (lokale tijd) opnieuw een zwarte man overleden na een worsteling met twee politieagenten. De 27-jarige Rayshard Brooks verzette zich tijdens zijn arrestatie die volgde na een alcoholtest waaruit bleek dat hij te veel had gedronken. Volgens getuigen schoot een van de agenten tijdens de worsteling.

Dat meldt het Georgia Bureau of Investigation (GBI). Het GBI is het justitieel onderzoeksbureau van de staat Georgia. Het heeft van de politie in Atlanta zaterdag het verzoek gekregen om de zaak te onderzoeken.

Volgens het bericht op de website van het GBI gebeurde het incident bij een fastfoodrestaurant. Agenten reageerden op een melding van een bestuurder van een auto die achter het stuur in slaap was gevallen, waardoor andere klanten niet meer met hun voertuig bij het afhaalloket konden komen.

Taser

De politie nam een alcoholtest af en Brooks bleek te veel te hebben gedronken. Toen hij zich verzette bij aanhouding gebruikte een agent een stroomstootwapen tegen de man. Getuigen zagen dat Brooks bij de worsteling dat wapen in zijn bezit wist te krijgen en dat een van de agenten op de man schoot.

Brooks werd nog naar een ziekenhuis overgebracht, maar overleed daar aan zijn verwondingen, aldus het CBI. Het bureau gaat verder met het onderzoek. Als dat is afgerond, wordt het ter beoordeling aan het Openbaar Ministerie voorgelegd.

George Floyd

In Atlanta zijn al wekenlang protesten na de dood van George Floyd, die omkwam nadat een agent minutenlang een knie in zijn nek legde. Ondanks dat Floyd meermaals aangaf niet te kunnen ademen, greep de agent in kwestie, én zijn collega’s ter plekke, niet in. Videobeelden van de arrestatie gingen de wereld over en leiden tot grote protesten tegen racisme en politiegeweld.