Linke soep voor honden: eikenprocessierupsen kruipen nu uit grond omhoog

Print
Linke soep voor honden: eikenprocessierupsen kruipen nu uit grond omhoog

De eikenprocessierups zit laag op de stam of tussen het onkruid: gevaarlijk voor honden. Afbeelding: Silvia Hellingman/AD

De eikenprocessierupsen lijken dit jaar in minder bomen te zitten, maar kruipen in toenemende mate uit de grond omhoog. Dat is linke soep voor honden, omdat ze vaak laag in struikgewas en op boomstammen zitten en een lik met de tong voor honden fataal kan zijn.

Die waarschuwing geeft eikenprocessierupsexpert Silvia Hellingman, die voor onder meer gemeenten, provincies en het Kenniscentrum Eikenprocessierups onderzoek doet naar het insect. ,,Rupsen tussen onkruid is erg gevaarlijk voor honden. Die zijn niet direct zichtbaar.’’

Lees ook: ‘Minder eiken hebben processierups dan vorig jaar’

Het kenniscentrum heeft geconstateerd dat dit jaar in ongeveer 30 procent van de eiken in Nederland processierupsen zitten. Vorig jaar werd een percentage van 55 procent gemeten, maar Hellingman waarschuwt er voor te vroeg te juichen.

Nog niet uit de grond

Onderzoek vorig jaar leerde dat veel rupsen de grond in kruipen, daar overwinteren en nu weer bovengronds komen. ,,Niet overal zijn ze nog uit de grond’’, stelt Hellingman. Zij noemt het ‘risico reëel aanwezig’ dat hoewel er minder rupsen in de bomen zitten de overlast daardoor toch net zo groot wordt als vorig jaar, toen zeker in het oosten van het land heel veel mensen last hadden van jeuk en huidirritaties en duizenden er mee naar de huisarts gingen.

De eikenprocessierups krijgt in juni honderdduizenden brandhaartjes, die verwaaien en zich in de huid boren. Als honden die haren op de tong krijgen, kunnen ze er enorme bloedwonden ontwikkelen. Ook bij mensen kan een aanraking met de brandharen tot ontstekingen leiden.

,,Beter waakzaam blijven dan voor verrassingen komen te staan’’, stelt Hellingman, die geconstateerd heeft dat er plaatselijk grote verschillen kunnen bestaan in de hoeveelheid rupsen. Zo is in het Achterhoekse Babberich de overlast momenteel enorm, terwijl uit andere plaatsen nog nauwelijks meldingen komen.

Weggezogen

Dat heeft te maken met de hoeveelheid eikenbomen, maar kan ook met de bestrijding van de rups te maken hebben. Dit jaar is er voor het eerst wat meer gestructureerd tegen de rupsen gespoten en worden momenteel op veel plekken al nesten weggezogen.

Het kenniscentrum komt overigens ook geregeld eikenprocessierupsen tegen die ver van een eik ‘in processie’ aan de wandel zijn. Ze zitten onder meer op verkeersborden en bankjes, mogelijk omdat ze op zoek zijn naar een beschutte plek.

Het onweer van vrijdagavond en mogelijk harde wind in de komende dagen kan overigens de overlast door de rups flink doen toenemen. Dat was vorig jaar ook het geval: na een stevige storm waaiden veel rupsen uit de bomen. Die zochten vervolgens veel lager bij de grond hun toevlucht in bomen en struiken, waardoor de kans om er mee in aanraking te komen groter werd.