Snel naar Griekenland? Geen week quarantaine meer nodig

Print
Snel naar Griekenland? Geen week quarantaine meer nodig

Afbeelding: EPA

Goed nieuws voor wie komende weken al naar Griekenland op vakantie wil. Passagiers van vliegtuigen uit Nederland hoeven niet eerst een week in quarantaine als de uitslag van hun coronatest negatief is. Deze versoepeling bleek tijdens een persconferentie van de minister van toerisme.

Vanaf maandag mogen vliegtuigen uit Nederland weer landen, in eerste instantie alleen op de luchthaven van Athene. Alle passagiers krijgen ter plekke een coronatest. Vervolgens moeten ze uiterlijk een dag in zelfquarantaine in een hotel naar keuze, tot de uitslag bekend is. Wie het virus niet blijkt te hebben, mag gaan en staan waar hij wil.

Tot nu toe was het plan toeristen op vliegtuigen uit Nederland sowieso minimaal een week in zelfisolatie te plaatsen, maar daar ziet de Griekse regering dus van af. Wie wel besmet blijkt met het virus, moet veertien dagen in quarantaine.

Passagiers van vliegtuigen uit Italië en Spanje krijgen dezelfde behandeling. Voor toeristen uit landen waarvan Griekenland vindt dat de corona-uitbraak beter onder controle is, geldt een soepeler regime. Die worden steekproefsgewijs getest. Dat geldt onder meer voor wie aankomt vanuit Duitsland en de meeste landen in Centraal en Oost-Europa. Bovendien gaat voor hen ook de luchthaven van de stad Thessaloniki al open. Voor vakantiegangers uit Groot-Brittannië en Turkije zijn de druiven juist zuur: vliegtuigen uit die landen zijn in Griekenland niet welkom.

Eilanden

Vanaf 1 juli vervallen in principe alle inreisrestricties. Dan gaan de populaire eilanden ook weer open voor directe vluchten uit het buitenland. Ook mogen veerboten uit Italië dan weer aanleggen en gaan de noordgrenzen open. Tot die tijd is Griekenland over de weg alleen via Bulgarije bereikbaar. Wel blijft de overheid ook in juli willekeurig tests uitvoeren op aankomende vakantiegangers.

Met alle voorzorgsmaatregelen, versterking van de gezondheidszorg en hygiëneprotocollen hoopt Griekenland klaar te zijn om toch nog zo veel mogelijk vakantiegangers te verwelkomen deze zomer. Meer dan een vijfde van alle inkomsten hangt samen met het toerisme. ,,We hebben ons zo goed mogelijk voorbereid. Ik ben er zeker van dat alles uiteindelijk goed zal gaan’’, zei premier Kyriakos Mitsotakis zaterdag tijdens een bezoek aan toeristenmagneet Santorini. ,,Het is heel belangrijk dit beeld, van veiligheid en georganiseerdheid, aan bezoekers te laten zien. We hebben een cruciale zomer voor ons. We willen zo veel mogelijk mensen verwelkomen zonder concessies aan veiligheid te doen.’’

Tegelijkertijd zijn Grieken op veel plekken laks bij het houden van afstand. Op veel plekken, vooral uitgaansgelegenheden, houden mensen te weinig afstand. De afgelopen twee dagen sloot de inspectie zes clubs in Athene en gaf ze torenhoge boetes, omdat het er veel te druk was. Eerder al moest een strandtent op feesteiland Mykonos vlak na opening alweer op slot.