Ouders van Maddie McCann vragen Duitse justitie bewijs dat dochtertje niet meer leeft

Print
Ouders van Maddie McCann vragen Duitse justitie bewijs dat dochtertje niet meer leeft

Archiefbeeld van Kate en Gerry McCann die in Londen poseren op 2 mei 2012 met een door de computer gegenereerde foto van hoe hun vermiste dochter Madeleine er dan zou hebben uitgezien. Afbeelding: REUTERS/AD

De ouders van het in 2007 in Portugal verdwenen meisje Madeleine McCann (3) vragen de Duitse politie om het bewijs te leveren waarom zij ervan uitgaan dat hun dochter niet meer in leven is.

Dat meldt de Britse krant Daily Mail. Vorige week maakten de Duitse politie en het parket bekend de 43-jarige Christian Brückner ervan te verdenken dat hij in Praia de Luz de peuter heeft ontvoerd en gedood.

Lees ook: Duitser weigert over Maddie te praten: ‘Hij zei dat hij een vreselijke klus had in Praia da Luz’

De ouders van het meisje, Gerry en Kate McCann, zeggen geen reden te horen hebben gekregen waarom de Duitse politie en het gerecht een moordonderzoek uitvoeren in plaats van een onderzoek naar een vermissing. Het echtpaar vraagt daarom de Duitsers met het bewijs te komen dat hun dochtertje niet meer leeft.

De politie zegt ook te weten hoe het kind om het leven is gekomen. Het lichaam is evenwel nog steeds niet terecht. Eerder liet een woordvoerder van de familie aan de krant weten dat Madeleine’s ouders nog altijd hoop hebben dat het meisje nog leeft, maar ook ‘realistisch zijn’ wat betreft die kans.

Brückner zit momenteel in Duitsland een straf uit voor andere feiten en had eerder al een reeks veroordelingen opgelopen, onder meer voor kindermisbruik.

Opmerkelijk

De Portugese politie heeft hoofdverdachte Christian Brückner in de zaak Maddie McCann nooit verhoord in de weken na haar verdwijning omdat die niet wist dat hij een veroordeeld zedendelinquent was.

Brückners naam kwam voor in een dossier van de Britse politie omdat hij een buitenlander was met een gevangenisverleden maar niet omdat hij in verband was gebracht met een seksueel misdrijf. Het criminele verleden van Brückner in Duitsland was niet bekend bij de detectives in het onderzoek naar de verdwijning van de peuter.

Fout

Daarnaast heeft een blunder van de Duitse politie ertoe geleid dat Brückner al in 2013 op de hoogte was gesteld dat ze hem wilde ondervragen in het onderzoek, schreef Der Spiegel vrijdag.

Lees ook: ‘Duitse politie blunderde bij verdachte in zaak Maddie’

Volgens de krant was de Duitse politie al in 2013 op het spoor van deze verdachte na informatie van een man die beweert ten tijde van de gebeurtenissen een collega van B. te zijn geweest. Naar aanleiding van deze getuigenis had de politie in Braunschweig B. volgens dezelfde bron onmiddellijk opgeroepen om hem als getuige te verhoren.

In de officiële brief aan de verdachte op 4 november 2013, die Der Spiegel beweert te hebben gelezen, vertelde de politie de verdachte duidelijk dat ze hem wilden horen over de zaak Maddie, waardoor Christian B. genoeg tijd had om alle bewijsmateriaal te vernietigen.

,,Het had niet zo moeten gebeuren en komt op geen enkele manier overeen met de gebruikelijke procedure in zo’n delicaat geval’’, betreurde een politieagent. Meestal proberen rechercheurs eerst informatie te verzamelen zonder een mogelijke crimineel direct met de verdenking te confronteren.

Noch de advocaat, noch de politie van Braunschweig wil reageren op de informatie in het tijdschrift.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee