Honderd jaar oude motor en fiets in Venrays Museum

Print
Honderd jaar oude motor en fiets in Venrays Museum

Wethouder Anne Thielen en Wiel Jaspers bij de Cedos-motorfiets in het auditorium van het museum. Afbeelding: Kiki Jaspers

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Het Venrays Museum kwam onlangs in het bezit van twee (bijna) honderd jaar oude tweewielers met een Venrayse achtergrond.

Het gaat om een zogeheten Vulkaan-fiets uit 1916 en een Cedos-motorfiets uit 1921. Beide zijn afkomstig van oud-Venraynaar Wiel Jaspers. Bijzonder detail is dat ze allebei zijn uitgerust met banden van de firma Vulkaan van de Venrayse gebroeders Fonck, die in het begin van de vorige eeuw al motorfietsen met een Frans motorblok ontwierpen en bouwden. Door de Eerste Wereldoorlog raakte de productie en handel op een laag pitje. In 1919 ontdekt Jacques Fonck in Engeland de 250 cc tweetakt Cedos-motorfietsen. Hij begon met assemblage in Venray en werd hoofdvertegenwoordiger voor de markt in Nederland. Op het pand in de Hofstraat prijkt nog steeds de naam ‘Cedos House’ op de gevel. De motorfiets in het Venrays Museum is geheel compleet en rijvaardig, de fiets moet nog gemonteerd en gerepareerd worden.

Beide tweewielers staan in het auditorium van het museum en zijn te bekijken tijdens de openingsuren van de VVV.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen