RIVM: twee nieuwe sterfgevallen, zes nieuwe ziekenhuisopnames door coronavirus

Print
RIVM: twee nieuwe sterfgevallen, zes nieuwe ziekenhuisopnames door coronavirus

Afbeelding: EPA

Het aantal mensen van wie de afgelopen 24 uur is gemeld dat ze aan corona zijn overleden, is uitgekomen op twee. Ziekenhuizen melden dat er zes patiënten zijn opgenomen. Het aantal nieuw gemelde besmettingen lag het afgelopen etmaal op 143. Het totaal aantal Nederlanders dat besmet is (geweest) met het virus komt hiermee uit op 48.783.

Uit de laatste cijfers van het RIVM blijkt dat het totaal aantal gemelde coronadoden uitkomt op 6059. De helft hiervan was 83 jaar of ouder. Er overlijden nog altijd meer mannen (55 procent) dan vrouwen (45 procent).

Het werkelijke aantal doden ligt overigens aanzienlijk hoger, omdat lang niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas dagen later doorgegeven. Ook ligt het werkelijke aantal infecties waarschijnlijk een stuk hoger.

Niet eerder zulke lage aantallen

Donderdag kwamen er slechts twee doden en drie nieuwe ziekenhuisopnames bij.

Sinds half maart werden er niet eerder zulke lage aantallen gemeld. ,,Lager kan eigenlijk niet. Er worden nog steeds mensen positief getest, dus er blijven mensen ernstig ziek worden, maar dit is fijn”, zei een woordvoerster van het RIVM daarover.

Het aantal doden liep vrijdag alweer op naar negen en zaterdag telde het RIVM vier doden. Het aantal nieuwe besmettingen lag zaterdag op 179, de dag ervoor op 210.

Leven voor de pandemie

Viroloog Marion Koopmans tempert de hoop van velen dat de nog altijd strikte coronamaatregelen verder versoepeld kunnen worden. ,,Er is afgelopen weken al veel versoepeld en er volgen nog een paar spannende momenten. Vanaf volgende week kunnen mensen weer binnen Europa reizen, campings gaan volledig open. Stap voor stap moeten bekijken wat de effecten daarvan zijn voordat we nog meer gaan versoepelen.’’

Zolang er geen vaccin is of groepsimmuniteit verwacht het RIVM niet we terug kunnen keren naar het leven zoals dat voor de pandemie was. Zelfs niet als het bronnen- en contactonderzoek optimaal is en op grote schaal kan worden toegepast, bijvoorbeeld met hulp van een app. Koopmans is het daar helemaal mee eens. Ook zij verwacht niet dat we de basismaatregelen op korte termijn volledig kunnen laten varen.