Code geel in Limburg: waarschuwing voor pittige onweersbuien en wateroverlast

Print
Code geel in Limburg: waarschuwing voor pittige onweersbuien en wateroverlast

Afbeelding: ANP

De veiligheidsregio in Limburg waarschuwt zondag voor pittige onweersbuien en mogelijk wateroverlast. Voor de hele provincie is code geel afgekondigd.

De onweersbuien kunnen in de avond en in de nacht van zondag op maandag gepaard gaan met veel neerslag in korte tijd, waardoor plaatselijk wateroverlast kan ontstaan. Mensen wordt aangeraden om open water en open gebieden te vermijden en niet te schuilen onder bomen.

Wateroverlast

Het KNMI heeft inmiddels een waarschuwing voor een groot deel van Nederland afgegeven. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten voor de regenbuien en laat weten dat als er een plas op de weg blijft liggen de rijstrook wordt afgesloten.

Wateroverlast Weert - 14-6. Video: WeertdeGekste

In Weert zorgden de regenbuien zondagochtend voor ondergelopen straten. Daar kwam in korte tijd zoveel hemelwater naar beneden dat enkele straten blank kwamen te staan. De brandweer is bezig met het in kaart brengen van de overlast.

Ook in de Achterhoek viel veel regen. Volgens Weeronline met 87 millimeter twee keer zoveel als normaal in de hele maand juni. Ook over Drenthe, Overijssel en Gelderland trekken flinke buien. Het weerbureau registreerde al ruim 2500 bliksemontladingen.

Rest van de week

Ook maandag trekken regenfronten over het noorden van het land en zorgen daar voor een bewolkte dag. Elders breekt de zon vaker door. Opnieuw kan er weer een enkele onweersbui ontstaan.

Na maandag blijft het weerbeeld in grote lijnen hetzelfde, meldt meteoroloog Alfred Snoek. Het is aan de warme kant en als de zon even goed doorbreekt, kan het gemakkelijk opwarmen tot een graad of 25. ,,Stabiel is het niet, dagelijks vormen zich buien. Soms gaat het op een lokaal exemplaar, op andere momenten clusteren de buien zich tot een groot buiengebied en duurt het even voor het weer droog wordt”, aldus Snoek.

Kijk hier voor de actuele weersverwachting voor Limburg