Kim Mourmans bladert trots door fotoboek vol herinneringen

Print
Kim Mourmans bladert trots door fotoboek vol herinneringen

Kim Mourmans in actie voor haar laatste profclub, ADO Den Haag. Afbeelding: Peter Looijen

Rijckholt -

Kim Mourmans uit Rijckholt heeft een indrukwekkend rijtje clubs achter haar naam: Standard Luik, PSV, Ajax en ADO Den Haag. Toch besloot de pas 25-jarige voetbalster onlangs met pijn in haar hart te stoppen op het hoogste niveau.

De laatste weken is Kim Mourmans bezig geweest met het maken van een fotoboek van haar voetbalcarrière. Ze is nog maar 25 en toch besloot ze er een punt achter te zetten. Tijdens het maken van het fotoboek besefte ze pas wat het voetbal haar allemaal gebracht heeft. „Dan komen alle mooie momenten terug en denk je ‘wauw, dat ik dit heb mogen meemaken’”, zegt ze trots. Ze somt op: „Europees kampioen met Oranje onder 19, alle wedstrijden in de basis en de beslissende assist geven waaruit Vivianne Miedema in de finale kon scoren. Spelen bij PSV, Ajax en ADO. Met Standard Luik de Beneleague gewonnen en mijn debuut in het Nederlands elftal.”

Het is een indrukwekkende lijst, maar toch stopt Mourmans. Haar eerste jaar bij ADO blijkt het laatste uit haar profcarrière. „Ik had het ontzettend naar mijn zin in Den Haag. Naast het voetbal werkte ik vier dagen als office assistent en ook op het veld ging het goed. Alleen werd het me allemaal te veel.”

Haar drukke leven en het constant moeten presteren, zette haar aan het denken. „Ik merkte dat ik zo ver weg in Den Haag mijn familie in Limburg en mijn vriend in Brabant miste. Veel erger dan ik had verwacht. Ik wilde in het weekend als het kon naar het zuiden reizen, maar dat brak me op. Ik wist dat ik dat op deze manier niet lang zou volhouden.”

Samen met een professional komt ze tot de conclusie dat het allemaal ten koste van haarzelf gaat. „Ik ben iemand die veel nadenkt, heb dingen opgeschreven en uiteindelijk de knoop doorgehakt, maar dat was niet makkelijk. Je komt tot de conclusie dat je moet stoppen met wat je het liefste doet. Dat was moeilijk te geloven, want ik doe het zo graag. Maar het was gewoon niet meer haalbaar”, legt ze uit. „In het vrouwenvoetbal moet je ernaast werken wil je kunnen rondkomen en dan kun je niet bij allebei tweehonderd procent geven, dat brak me op.”

Dus gaat Mourmans verhuizen naar het Brabantse Middelbeers waar haar vriend woont en voetballen bij Beerse Boys. „Lekker om de hoek een beetje ballen, want het spelletje helemaal loslaten kan ik niet.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen