Geen besmettingen verpleeghuizen waar versoepelde bezoekregeling werd getest

Print
Geen besmettingen verpleeghuizen waar versoepelde bezoekregeling werd getest

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP

De versoepeling van de bezoekregeling heeft in de eerste verpleeghuizen die onder strenge voorwaarden open mochten, vooralsnog niet geleid tot nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat meldt de NOS zondag. Wel blijkt dat uitvoering van de regeling moeilijk is en bovendien veel tijd kost. Ook is het personeel bang voor nieuwe infecties.

Dat blijkt uit een evaluatie van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg, een samenwerkingsverband tussen zorginstellingen en de Universiteit Maastricht. Zij keken de afgelopen weken mee bij de 26 pilot-verpleeghuizen die op 11 mei opengingen en 50 andere locaties die vanaf 25 mei weer bezoek mochten ontvangen. De evaluatie is inmiddels aangeboden aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Strenge richtlijnen

Onderzoeksleider Jan Hamers zegt tegen de NOS dat de behoefte aan meer bezoek en contact erg groot is. ,,De meeste bewoners leven op nu ze weer familieleden over de vloer hebben. Het personeel is dan ook erg blij voor bewoners en naasten, maar ze zijn ook bang voor besmettingen.”

Wel is het zo dat fysiek contact nog steeds niet mogelijk is en dat er nog steeds strenge richtlijnen zijn. ,,Die verschillende maatregelen zijn er niet voor niets, en er is veel begrip van naasten. Maar soms gaat het niet goed, het vermijden van fysiek contact is bijvoorbeeld moeilijk”, aldus Hamers. Een verdere versoepeling van de bezoekregelingen in de verpleegtehuizen zit er -ondanks de eerste positieve resultaten- niet in. ,,De druk neemt toe, maar als je meer bezoek wil toelaten dan moet je ook losser omgaan met de richtlijnen.”

Vanaf maandag mogen verpleeghuisbewoners meer dan één bezoeker ontvangen. Dat is een maand eerder dan gepland. Daarmee kwam minister De Jonge tegemoet aan de roep van brancheorganisaties voor snellere verruiming van de bezoekregeling.