Gouden volleybalfinale van Spelen 1996 ‘mooiste sportwedstrijd ooit’

Print
Gouden volleybalfinale van Spelen 1996 ‘mooiste sportwedstrijd ooit’

Oranje-coach Joop Alberda na het bereiken van de finale op de Olympische Spelen van 1996. Afbeelding: ANP

De olympische volleybalfinale van de Spelen van 1996 in Atlanta, die Nederland won van Italië, is uitgeroepen tot mooiste sportwedstrijd ooit. Dat is het resultaat van de verkiezing in het Radio 1 programma NOS Langs de Lijn.

De gouden finale van de volleybalmannen kreeg meer stemmen dan de halve finale van het Europees kampioenschap voetbal van 1988, waarin Oranje Duitsland met 2-1 versloeg. De gewonnen WK-finale van de Nederlandse handbalsters tegen Spanje van vorig jaar eindigde als derde van de tien uitgekozen fragmenten waaruit de luisteraars konden kiezen.

De volleyballers versloegen in een spannende finale in 1996 rivaal Italië in de vijfde set met 17-15. De ploeg van bondscoach Joop Alberda nam daarmee revanche voor twee eerdere EK-finales en een WK-finale die Oranje had verloren van de Italiaanse volleyballers.

Shortlist van tien

Uit een totaal van 70 voorgedragen wedstrijden had een jury een shortlist van tien gemaakt. Daar kon op worden gestemd. Daaronder zat bijvoorbeeld ook de gouden rekstokoefening van turner Epke Zonderland op de Spelen van Londen in 2012 (vierde in de uitslag) en het atletiekgoud op de 800 meter van Ellen van Langen op de Spelen van Barcelona 1992 (vijfde).