HEMA bereikt akkoord met schuldeisers over structurele schuldverlaging

Print
HEMA bereikt akkoord met schuldeisers over structurele schuldverlaging

Afbeelding: ANP

Winkelketen HEMA heeft een akkoord bereikt met zijn schuldeisers over het verlagen van de uitstaande schulden van het bedrijf. Die schulden worden omgezet in aandelen. Hierdoor heeft het bedrijf meer ‘financiële flexibiliteit’.

Door de regeling neemt de schuldpositie van HEMA af van 750 miljoen naar 300 miljoen euro. De groep obligatiehouders zal alle aandelen van HEMA B.V. in handen krijgen. Door de deal met de schuldeisers wordt alleen al de rentelast van het bedrijf jaarlijks met 20 miljoen euro verlaagd naar circa 30 miljoen euro. Verder wordt de kaspositie van HEMA versterkt door de uitgifte van een nieuwe obligatielening van 42 miljoen euro.

Met het akkoord komt er een einde aan de periode van twee jaar waarin miljardair Marcel Boekhoorn de enige eigenaar was, en wordt HEMA verlost van de molensteen van hoge schulden die sinds de overname door Lion Capital in 2007 om de nek van het bedrijf hing.

Cruciaal voor de toekomst

Tjeerd Jegen, ceo van HEMA: „De overeenkomst van vandaag vormt een belangrijke stap in de weg naar een financieel gezonde HEMA en is cruciaal om de toekomst en de winstgevendheid van HEMA op lange termijn veilig te stellen. Het was al lange tijd bekend dat een oplossing moest worden gevonden voor de loden last van de schulden waarmee HEMA sinds 2014 kampte.” In dat jaar leed de winkelketen door eenmalige kosten een verlies van 189,2 miljoen euro.

„De bestaande schuldenlast van HEMA beperkte ons vermogen om onze strategische plannen uit te voeren en het werd duidelijk dat dit onze groei in de toekomst zou blijven beperken”, vervolgt Jegen. „Hoewel onze onderneming de afgelopen maanden veerkrachtig is geweest, heeft de Covid-19-pandemie de noodzaak om een oplossing te vinden voor onze schuldenpositie versneld. Met de aangekondigde overeenkomst kunnen we ons volledig richten op onze toekomst.”

Vakbonden

Vakbond CNV Vakmensen is blij met de ontwikkelingen bij winkelbedrijf HEMA. Volgens de bond was doorgaan op de huidige voet geen optie, wijzend naar de grote schuldenlast die de vernieuwingsdrang bij HEMA in de weg zat. Volgens FNV ligt er nu een rol voor de politiek weggelegd door de invoering van een HEMA-wet. Daarmee moet volgens de bond worden voorkomen dat het bedrijf in de toekomst weer wordt kaalgeplukt door investeerders.

Volgens CNV is het ook goed nieuws dat de nieuwe eigenaren hun vertrouwen hebben uitgesproken in de bedrijfsstrategie en zich daaraan hebben verbonden. „Dit houdt in dat de onderneming zich kan richten op winnen of herwinnen van marktaandeel”, aldus CNV-bestuurder Martijn den Heijer. „Dat is een gunstig uitgangspunt voor de werkgelegenheid bij HEMA, al is uiteraard nog niet bekend welke gevolgen de uitbreiding van de onlineactiviteiten daarop heeft.”

Ook FNV benadrukt dat de HEMA met de verlaging van de schulden er nu een stuk gezonder voor staat. De bond wijst er wel op dat schuldeisers die niet bij de maandag gesloten deal betrokken zijn, nog steeds een gegarandeerd rentepercentage afdwingen. Tegelijkertijd wordt er ook weer een nieuwe lening uitgegeven.

De FNV wil dat de HEMA toe gaat naar een ‘klassiek model’, waarbij de eigenaren een deel van de winst krijgen, nadat de kosten zijn betaald. Daarmee zou HEMA ook beter in staat zijn om medewerkers „fatsoenlijk” te belonen.

Volgens Jegen hebben de problemen als gevolg van de coronacrisis de noodzaak om tot een oplossing te komen voor de schuldenproblematiek versneld. Voor het hele jaar gaat HEMA uit van een omzetdaling van 12,6 procent. Daarbij zal het bedrijfsresultaat naar verwachting bijna 57 procent lager uitvallen. Jegen spreekt van ‘een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, collega’s, franchisenemers, leveranciers, klanten en andere stakeholders’.

Tegenbod

Schuldeisers hadden enige tijd geleden hun voorstel gedaan om HEMA over te nemen in ruil voor het kwijtschelden van een deel van hun vorderingen. Eigenaar Marcel Boekhoorn wilde de controle niet kwijt en besloot een tegenbod te doen, maar kwam er niet uit met de schuldeisers. HEMA besloot daarop de eigen onderhandelingen met de geldschieters door te zetten om zo het bedrijf te redden.

Vandaag moet HEMA een obligatielening ter waarde van iets meer dan 50 miljoen euro aflossen. Als dat niet zou lukken, hadden de schuldeisers het faillissement van de warenhuisketen aan kunnen vragen en was het bedrijf verder van huis geweest. De financiële zorgen bij HEMA ontstonden in 2007 toen de Britse investeerder Lion Capital de winkelketen kocht en het bedrijf daar zelf voor liet betalen. Die hoge schuldenlast was houdbaar in goede tijden, maar met de coronacrisis erbovenop werden de problemen te groot.

HEMA heeft 32.000 eigen producten en diensten, bijna 800 winkels en 19.000 medewerkers en is actief in twaalf landen op drie continenten.