Black Lives Matter-activist van dé foto: ‘Zijn leven was in gevaar’

Print
Black Lives Matter-activist van dé foto: ‘Zijn leven was in gevaar’

Patrick Hutchinson droeg een gewonde tegendemonstrant over zijn schouder door de menigte. Afbeelding: Reuters

De foto die dit weekend gemaakt werd bij een demonstratie in Londen werd massaal gedeeld via sociale media. ,,Wat een foto. Worldpress-foto van het jaar 2020’’, zeggen mensen over de foto. Te zien is hoe een man, die door omstanders werd geïdentificeerd als een ultrarechtse demonstrant, in veiligheid wordt gebracht door een zwarte demonstrant nadat hij in elkaar was geslagen. De redder op de foto is nu opgespoord door Britse media. ,,Zijn leven was in gevaar”, zegt Patrick Hutchinson tegenover Channel 4 News.

Dit weekend braken ongeregeldheden uit bij demonstraties in Londen. Naast Black Lives Matter-betogers waren er rechtse demonstranten op de been en die twee groepen raakten slaags met elkaar. Er vielen ook verschillende gewonden. Een van die gewonden, een rechtse demonstrant, werd uiteindelijk in veiligheid gebracht door een zwarte activist. Channel 4 News heeft de man, Patrick Hutchinson, gesproken.

,,Hij lag al op de grond toen ik er aankwam”, vertelt Hutchinson. ,,Een aantal BLM-demonstranten probeerde hem te redden door een menselijk schild rond hem te vormen, maar dat lukte niet. Het leek wel een stormloop. Ik ben tussen de mensen gekropen en heb hem op mijn schouder getild om hem naar de politie te brengen. Zijn leven was in gevaar.”

Black Lives Matter-activist van dé foto: ‘Zijn leven was in gevaar’
Foto: Reuters

‘Geen held’

,,Ik kreeg zelf een aantal klappen te verwerken toen ik hem redde”, gaat hij verder. ,,Maar daar denk je op dat moment niet aan. Je doet gewoon wat je moet doen. ‘s avonds maakte ik me wel de bedenking: als de agenten die rond George Floyd stonden toen hij vermoord werd iets hadden gedaan om hun collega te stoppen, dan had hij nog geleefd.”

Een held wil hij zichzelf niet noemen. ,,Ik was gewoon de man die toevallig op foto werd vastgelegd met een andere man over zijn schouder. Maar iedereen rondom mij had er evenveel verdienste aan. Als zij mij niet beschermd hadden, was ik zelf onder de voet gelopen. Het was teamwork.”