Amsterdam

‘Voor personeel en winkels van HEMA verandert er niks’

‘Voor personeel en winkels van HEMA verandert er niks’

Afbeelding: ANP

Dat winkelketen HEMA van eigenaar wisselt zal voor het personeel van het bedrijf geen invloed hebben.

Topman Tjeerd Jegen zegt in een toelichting op de overname door investeerders dat met de nieuwe eigenaren is afgesproken dat er geen consequenties zijn voor winkels, werkgelegenheid en strategie.

Om te kunnen groeien is geld nodig. Jegen benadrukt dat het geld dat HEMA verdient, ook voor HEMA behouden blijft. Zo is er de afspraak dat er geen dividend uitgekeerd zal worden aan investeerders. Jegen heeft naar eigen zeggen ook positieve reacties gehad van medewerkers die hij zo veel als mogelijk bij het proces heeft proberen te betrekken.

Blij

Ook Marcel Boekhoorn die in 2018 HEMA overnam is volgens Jegen blij voor het winkelbedrijf, al leeft bij de investeerder ook de grote teleurstelling dat HEMA zonder hem verder zal gaan. De strategie van Boekhoorn was om het merk HEMA via samenwerkingsverbanden en verdere internationale uitbreiding te verstevigen.

Die strategie blijft ook na het vertrek van de miljardair overeind. Zo zal het bedrijf onder meer in Mexico uitbreiden en staan ook andere landen op het lijstje. In Frankrijk werden ook deals met grote supermarktketens gesloten voor het vullen van de schappen met HEMA-producten.

Jegen sluit niet uit dat Boekhoorn, die voor een „fors bedrag” moet afschrijven op zijn HEMA-project, in de toekomst een rol zal spelen bij het bedrijf. „We zullen zien. Maar voorlopig niet.” Jegen wijst er verder op dat de schade voor de miljardair uiteindelijk te behappen is, verwijzend naar het vermogen van de investeerder.

Steunregeling

Winkelbedrijf HEMA doet ondertussen geen beroep op de tweede NOW-regeling, waarbij de overheid vanwege de crisis een deel van de loonkosten op zich neemt. Door maatregelen in verschillende landen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, liep HEMA een groot deel van de omzet mis. HEMA maakte volgens topman Jegen dankbaar gebruik van de NOW-regeling, maar heeft overheidssteun nu niet meer nodig omdat omzetten aanzienlijk verbeterd zijn.

Volgens Jegen heeft de crisis het herstelplan van HEMA wel in de weg gezeten. Door het omzetverlies ging de focus bij HEMA noodgedwongen op „behoud en voortgang”. Dat had aan het begin „best een grote impact”, zo legt hij uit.

Nek uitgestoken

Jegen stelt verder dat Marcel Boekhoorn met zijn investeringsvehikel Ramphastos zijn nek heeft uitgestoken voor HEMA.

Lees ook:HEMA bereikt akkoord met schuldeisers over structurele schuldverlaging

Jegen heeft naar eigen zeggen veel contact gehad met Boekhoorn. Hij houdt ook een dubbel gevoel over aan de aftocht van de investeerder. Volgens Jegen heeft Boekhoorn altijd geloof gehouden in HEMA. „Aan de ene kant vind ik het jammer dat hij er niet meer bij is, maar aan de andere kant ben ik heel blij dat we nu een lagere schuld hebben. Wat Boekhoorn nu gaat doen, is aan hem.”

Jegen legt verder uit dat de obligatiehouders nu economisch de eigenaar zijn geworden van HEMA. Als alle stappen goed doorgezet worden, dan verliest Boekhoorn op termijn ook juridisch het bedrijf. Verder legt Jegen uit dat de waarde van HEMA lager was dan de schuld, waarmee het bedrijf onder water stond.

Opties

Ook benadrukt Jegen dat de nieuwe eigenaren niet „tot in lengte van dagen” bezit zullen houden van de winkelketen. Nu wordt gepraat over hoe lang de investeerders eigenaar blijven. Jegen wilde niet ingaan op eventuele kopers en opties voor de keten.

De afgelopen dagen ontstond er al een aantal initiatieven om de HEMA te redden. Zo wil burgerinitiatief #welovehema Nederlandse burgers laten investeren en wil HoudeHema van HEMA een coöperatie maken. Eerder werd ook gesproken over mogelijke staatssteun voor de winkelketen. Ook Blokker-eigenaar Mirage Group heeft zich al gemeld als potentiële overnamepartner.